A világ legnagyobb szélturbinája 20 ezer háztartást lát el energiával

A Vestas kísérleti szélturbinája hatalmas, és elképesztő mennyiségű energiát tud megtermelni.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Először érte el teljes, 15 megawattos teljesítményét a világ legnagyobb méretű és teljesítményű szélturbinája, a Vestas V236-15.0 MW prototípusa – számol be az Electrek. A szélturbinákra specializálódott dániai Vestas 15 megawattos, kifejezetten tengeri környezetre tervezett egysége 2022 decemberében termelt először áramot, de csak most kezdett el a névleges teljesítményével működni a gyártási felfutási időszakot követően. A legújabb fejleményekről a vállalat számolt be közösségi oldalán. A V236-15,0 MW erőművet a dániai Jylland nyugati részén található Østerild tesztközpontban állították üzembe, a teljes típusengedélyezés és a sorozatgyártás megkezdése előtt – amely az idei év harmadik negyedévében várható – egy átfogó tesztelési és ellenőrzési programon esik át a rendszer. A Vestas V236-15,0 MW 2021 februárjában került a piacra, a berendezés rotorátmérője 236 méter, szél által meghajtott területe pedig 43 743 négyzetméter, ezzel a legnagyobb az egész szélenergetikai piacon.

A maga 280 méteres magasságával a berendezés a világ legmagasabb szélturbinája is egyben. A 115,5 méteres lapátok a Vestas Nakskovban működő gyárában készültek. Egyetlen Vestas V236-15,0 MW szélturbina évi 80 gigawattóra termelésére képes, vagyis egy egység elvileg elegendő energiát hozhat létre mintegy 20 ezer európai háztartás áramellátásához, miközben több mint 38 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás takarít meg. Ez nagyjából annyi emisszió, amelyet 25 ezer személygépkocsi hoz létre egy év alatt.

A Vestas technológiája igen meggyőző, nem véletlen, hogy az amerikai atlanti-óceáni partvidéknél zajló New Jersey-i Atlantic Shores, valamint a New York-i Empire Wind 1 és Empire Wind 2 projektek számára is kiválasztották, a jövőben ezekben a szélfarmokban is működnek majd az óriási egységek. A Vestas V236-15,0 MW azonban valószínűleg nem sokáig marad a világ legnagyobb, legjobb teljesítményű szélturbinája, hiszen az ipar folyamatosan, gyors ütemben fejlődik.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.