A világ óceánjainak alig a három százaléka védett terület

Közel három százaléka (2,7) a világ óceánjainak – ez valamivel nagyobb, mint Európa – a kijelölt védett tengeri terület az International Union for Conservation of Nature (IUCN) adatai alapján.

Hiába tűnik kevésnek ez a szám, mégis jelentős növekedésnek számít a 2010-s helyzethez képest. Az akkor természetvédelmi oltalom alatt álló területek aránya csak 1,2 százalék volt. Az IUCN, a napokban adta ki a legújabb hivatalos térképet a védett tengeri területekről (MPA), és így határozza meg a védett területetek fogalmát: „egy világosan meghatározott földrajti terület, mely elismeri és jogilag vagy egyéb módon szabályozza hosszútávon a terület védelmét. Védi az ökoszisztémát és kulturális értékét.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy olyan végrehajtási intézkedéseket lehet hozni, mely korlátozza a halászati és ásványi kizsákmányolást a védett óceáni területeken.

Az MPA célja, hogy lépést tartson az a ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményével, melyben legalább 10 százalékot ír elő az óceáni védett területek arányára. Carl Gustaf Lundin (IUCN) szerint, 2020-ra el lehet ezt az eredményt érni, ha minden évben legalább két százalék kerül védelem alá.

Antarktisz

A héten kezdődnek meg azok a tárgyalások, hogy az Antarktisz egy hatalmas tengeri rezervátum legyen. Ha ez létrejönne, akkor a legnagyobb egybefüggő  védett terület lenne a Földünkön. Halászati tilalom lenne egyes fajok ívási területén, és korlátozva lenne a halászat. Ha ez létrejönne, akkor máris még egy százalék teljesülne az előirányzott 10 százalékból.

Bob Pressey (James Cook Egyetem Townsville, Ausztrália) szerint ezek az intézkedések sem jelentenek teljes védelmet, mert a környezetszennyezés így is érezteti a hatását a védett területeken. Sok oltalom alatt álló területen pedig a szabályozásokat még mindig nem követi végrehajtás, vagyis továbbra is megtalálhatóak olajkutak, de veszélyt jelent nem csak a halászat, hanem a hobbi horgászok jelenléte is, írja a greenprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.