A Világbank a vízforrások megóvásáról

A Világbank jelentésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Föld sokat kockáztat, ha nem dolgoz ki megfelelő együttműködési programot a vízgyűjtő medencék ésszerű használatáról.

Ha a nemzetközi együttműködésnek sikerül ledönteni a ma még létező korlátokat, az egész planéta számára létrejöhet az élelmezési, az energetikai és a vízellátási biztonság – olvasható a jelentésben.(Aiolus News) A jelentés szerint a világ kormányai közötti együttműködés stratégiai válasz lenne az áremelkedésekre is, amelyek nemzetközi szinten jellemzik az élelem- és az energiapiacot. A vízhiány növekedése nemcsak a lakosság számának szaporodásából származik, hanem az urbanizáció fejlődéséből, a tiszta energiák fokozódó felhasználásából. Kiindulva a gazdasági és a környezeti előnyökből, a jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy megoldást kell találni 2025-ig, addig az időpontig, amikor az előrejelzések szerint a Föld országai kétharmad részének szembe kell néznie olyan vízhiánnyal, amely súlyosan veszélyeztetné az élelem- és az energiatermelést. A Világbanknál nem arra gondoltak, hogy egységes és mindenhol alkalmazható megoldást kell találni, hanem a kockázatok jó felmérésére, hogy be lehessen ütemezni a legmegfelelőbb beavatkozást és főként kötelezettséget vállalni egy igazi együttműködés kiépítésére.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.