A villanyautós világrekord titka: új típusú akkumulátor

Az elektromos meghajtású gépkocsik elterjedésének legfőbb akadályát a szűk hatósugárban látják szakemberek. Az átlagos villanyautó legföljebb 120-140 kilométert tud megtenni telepeinek egyszeri feltöltésével. Még a Nissan cég új, középkategóriás modellje, a Leaf akkumulátorai is kimerülnek 200 kilométer gurulás után.

A fentiekhez képest valóban technikai áttörést jelent a berlini DBM cég és a Lekker Energy áramszolgáltató  kooperációjában készült elektromobil, amely kedden egyszeri feltöltéssel, óránként 85-90 kilométeres sebességgel haladva tette meg a München és Berlin közötti 605 kilométeres távolságot. Közben ment az Audi A2 típusú kocsiban a fűtés, égtek a fényszórók, vagyis nem csak a villanymotor fogyasztotta a telepekben rejlő energiát.
Mint az autót vezető Mirko Hannemann, a DBM fejlesztőmérnöke a Die Weltnek elárulta: a világcsúcsot elérő kisautóba teljesen új típusú akkumulátort építettek be. A lítium-fém-polimer bázisú telep “minőségi ugrást jelent” az eddigi akkukhoz képest, és lekörözi még a Nissan Leaf modelljének lelkét képező lítium-ion akkumulátort is.

Ráadásul a német akku összehasonlíthatatlanul kisebb, mint más típusok, amelyek gyakran nemcsak a csomagtartót, de az utastér egy részét is elfoglalják. Az A2 csomagtere teljes mértékben az utasok rendelkezésére áll, az akkumulátor egy köbdeciméternyi helyet sem foglal el belőle. A telep élettartamát 500 ezer kilométer futásteljesítményben adja meg a gyártó cég. Ez szintén világrekordgyanús.
A német kormány el akarja érni, hogy 2020-ban legalább egymillió villanymeghajtású gépkocsi közlekedjen az országban. Újabb tíz év múlva pedig ideális esetben hatmillió lenne a számuk. Berlin így akarja elérni becsvágyó környezetvédelmi célját: a németországi szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékkal történő csökkentését.
Ma a német utakon mintegy 42 millió robbanómotoros gépkocsi közlekedik. Évente tízmillió új és használt autót helyeznek forgalomba az országban.

Ajánlott tartalom

Változnak a magyar rendszámok júliusban

Változnak a magyar rendszámok júliusban, a módosítást az indokolta, hogy a jelenlegi karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül elfogyott volna - tette közzé kérdések és válaszok formában a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtökön Facebook oldalán.