A zöldtárca közel 1 tonna balatoni halat juttatott el a nyírkátai rászorulókhoz

Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára közel 1 tonna balatoni halat osztott szét hétfő délután Nyírkáta nehéz sorsú, munkanélküliséggel küzdő lakosai között, miután kiderült: az önkormányzat a rászorulóknak szeptember óta nem, vagy csak részben fizette ki a segélyt.

Az adomány annak a 25 tonna, közel 10 millió forint értékű Balatonból kifogott halnak a része, amelyet Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter rászorulóknak adományoz. A balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) „lehalászása” a természetes állomány védelme érdekében fontos természetvédelmi feladat.

„Aki teheti, segítsen a rászorulókon. Külön öröm számomra, hogy egy fontos természetvédelmi feladatot egy karitatív akcióval tudunk összekapcsolni.” – hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor felajánlotta, hogy segít Nyírkáta nehéz sorsú lakosainak és 900 kg balatoni halat juttat el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre. A kétezer lakosú községben 650, többnyire munkanélküli, elesett család él. A 900 kg adományból minden család asztalára mintegy másfél kg hal jut.
A környezetvédelmi minisztérium tavaly decemberben már közel 2 tonna halat juttatott el Balaton környéki szeretetotthonokhoz, nagycsaládosokat, időseket, hajléktalanokat támogató szervezetekhez, fogyatékosokkal, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményekhez. Karácsony előtt pár nappal pedig a Menhely Alapítvány 8. kerületi nappali melegedőjében osztottak busapörköltet a zöldtárca munkatársai. A további haladományok elszállítása folyamatosan történik.

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton komoly természeti értékeket képvisel. A tóra jellemző élőlény-együttesek megőrzése, a korábban a tóban jellemző fajösszetétel visszaállítása elsődleges természetvédelmi cél, ezért a balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) célzott, szelektív módszerekkel történő „lehalászása” fontos természetvédelmi feladat.

2009 októbere óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője. A nonprofit cég feladata a Balaton élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése. A zöldtárca és a nemzeti park elkötelezett abban, hogy tovább javítsa a Balaton ökológiai állapotát, jobb horgászati lehetőségeket kínáljon az oda látogatóknak, és felszámolja az illegális halászatot.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.