Ablakot cserélne? Most segít az állam!

Egy hónap múlva startol a társasházak energetikai korszerűsítéseit segítő Otthon melege program pályázat. A kedvezményezett 5-60 lakásos társasházak a pályázat révén akár 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyerhetnek fejlesztési elképzeléseik megvalósítására.

A sikeres pályázat előfeltétele, hogy a jelentkező társasházak a fennmaradó 50 százalékos önrészt is képesek legyenek előteremteni. Ugyanakkor az érintett társasházak az önerő biztosításához akár banki segítséget igényelhetnek. Sőt amennyiben a hitelt lakástakarék-szerződés mellett veszik igénybe, akár további állami támogatásra is jogosulttá válnak- hívták fel a figyelmet az OTP Business szakértői.

Összesen 10 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg április 30-án az Otthon melege program című pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatra azok az 5-60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek az energia-megtakarítást eredményező fejlesztéseik megvalósításához szeretnének vissza nem térítendő támogatást kapni.

A pályázat keretében a homlokzati nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzati födémek hőszigetelését megvalósító, tovább az épületgépészeti rendszerek korszerűsítését célzó és a megújuló energiaforrások hasznosítását elősegítő beruházásokra igényelhető támogatás. Érdemes tudni, hogy a szakértői, tervezői, eljárási és lebonyolítási költségek is elszámolhatóak a pályázat részeként. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek a pályázataikat kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatják be.

Várhatóan sok társasház jelentkezik a pályázatra. A korlátozott keretösszeg miatt azonban kulcsfontosságú, hogy a társasházak április 30-át követően minél gyorsabban be tudják nyújtani jelentkezéseiket. A pályázati ablak megnyílásáig hátralévő időben a társasházaknak érdemes felkészülniük arra, hogy miként tudják majd a támogatás igénybevételéhez szükséges önrészt biztosítani – mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Kifejezetten a társasházak, illetve a lakásszövetkezetek felújítási, korszerűsítésének finanszírozását segíti az OTP Bank Thermo/Stílus Felújítási Hitele. Az OTP Bank által nyújtott hitelek akár állami kamattámogatással is igényelhetők. A pályázati kiírásban meghatározott támogatható tevékenységeket a bank teljes mértékben finanszírozni tudja.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Megvan, hogyan lesz olcsóbb és hatékonyabb a napelem

A Stanford Egyetem szakértője nagyon bízik benne, hogy a perovszkit napelem elhozhatja az olcsó és hatékonyabb paneleket.