Áder János: nekünk kell tenni a körülöttünk lévő világ túléléséért

Nekünk kell tenni a körülöttünk lévő világ túléléséért – jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteken Csákváron, a természetképeket bemutató FotoKozma fotófesztivál ünnepélyes megnyitóján.

A kiállításon látható képek készítői – a legfiatalabbtól a legtapasztaltabbig, a kezdőtől a díjnyertes művészig – egyaránt rajong bonyolult és gyönyörű világunkért. Ez fejeződik ki, amikor a szépet mutatják: gyönyörködnek és gyönyörködtetnek – mondta a volt államfő. Az alkotók rajongásukat fejezik ki akkor is, ha kíméletlenül elénk tárják egy folyó haldoklását, vagy a szeméttengert, amelybe lassan belefullasztjuk önmagunkat – tette hozzá. A képek egyetemes tulajdonsága a közös otthonunk iránti szeretetteljes elköteleződés, legyen az a Sarkkör, a Hortobágy, a Balatonpart vagy Szerbia, Vietnám vagy a Vértes. “Az itt bemutatkozó alkotók arra hívnak: vegyük észre e világ gazdag, de törékeny szépségét! Legyen kapcsolatunk vele, több és közvetlenebb, mint számítógépünk egzotikus háttérképeivel!” – mondta Áder János. A fotokozma.com internetes oldal szerint a FotoKozma nemzetközi kültéri fotófesztivál évente kerül megrendezésre a Vértes környékén, és olyan projekteknek ad helyet, amelyekben a fókusz az ember és a természet kapcsolatán van. Az idei a harmadik fesztivál.

Ajánlott tartalom

Kevesebb lakást adtak el idén a fővárosban

Idén az egy évvel korábbinál 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten, ahol 2023-ban az új és a használt lakásokat egyaránt tekintve az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult, ingatlanvásárlásra pedig az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek az ügyfelek - közölte saját adatai alapján a Duna House kedden az MTI-vel.