Adóűző szélgenerátorok

Sok szél, kevés adó – látszólag ilyen egyszerű a képlet. Hála azoknak a bevételeknek, amelyeket Tula Szardínia-szigeti település szélparkja szállít, a polgármester mentesítette 1600 lakóit az ingatlanadó terhe alól. A szélpark a község éves bevételeinek 12-13% adja. (Aiolus News)

Korábban ezt az összeget szociálpolitikai és környezetvédelmi kiadásokra fordították, az idén viszont az önkormányzat úgy döntött, hogy a családok takarékoskodását segítik azáltal, hogy a törvény adta lehetőséggel élve egyfelől csökkentették 4-ről 2 ezrelékre az ingatlanadó mértékét, másrészt pedig növelték a családonkénti adókedvezményt 200-ról 400 euróra, és további 50 euró „írható le” minden eltartott gyermek után. Így gyakorlatilag senkinek sem kell ingatlanadót fizetnie. Azért Andrea Becca azt is elárulta, hogy e kedvezményeket a megújuló energiába való befektetés mellett annak is köszönhetik, hogy az önkormányzati tisztségviselőknek nem jár hivatali kocsi, szolgálati telefon, és spórolnak a bürokrácián is. A Sa Turrina Manna szélpark 90 MW-os, amely 65 ezer család energiaszükségletét képes ellátni, tehát jut bőven eladásra is. De Tula nem áll meg itt: most a napenergia következik. Meghirdették, hogy aki napkollektort szerel a házára, annak az önkormányzat a költségek 45%-át kifizeti. „Kis község vagyunk, de nagyban gondolkodunk. Vajon Rómában hány házat fűtenek napenergiával?”

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.