Ajándékozzon megtakarítást!

A karácsony a legtöbb embernek sajnos jobbára csak kiadást jelent: az apróbb ajándékok, az üdvözlőlapok, a karácsonyi menü, vagy a fenyő és a szaloncukor – mind-mind költség.

Pedig az együtt töltött percek, a közös programok, vagy a kézzel készített meglepetések talán még értékesebbek, mint a boltban vett csecsebecsék. Mi lenne, ha idén karácsonykor a megtakarítások is előtérbe kerülnének – mi lenne, ha negawattokkal (a fel nem használt energia mértékegysége) ajándékoznánk meg családunkat, vagy saját magunkat?

Az ENERGIAKLUB összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével szerettei jövőre takarékosabban és hatékonyabban bánhatnak majd az energiával, sőt elkezdhetik hasznosítani a megújuló energiaforrásokat is!

Praktikus apróságok, ésszerűbb fűtés

Biztosan mindenkinek van olyan családtagja vagy ismerőse, akinek még nincs otthon hőmérője, ezért sosem tudja biztosan, mikor tekerje feljebb vagy lejjebb a fűtést. Ha hőmérőt ajándékozunk, jövőre könnyebb lesz az ajánlott 20-22 fokot tartani a szobában. Ugye tudja: 1 fokkal alacsonyabb hőmérséklet akár 6 % százalékkal kevesebb energiafelhasználással jár.

Azoknak a rokonoknak, barátoknak, akiknél mindig túl száraz a levegő, adjon karácsonyra párologtatót! A radiátorra vagy konvektorra helyezett párologtató optimumon tartja a szoba levegőjének páratartalmát, így néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is jól érzik majd magukat a lakók, nem beszélve arról, hogy jövőre 5-6 százalékkal kisebb gázszámlát fizethetnek ki.

Több fény, kisebb számla

Gondoskodjon arról, hogy szeretteinek elegendő egészséges fény jusson a legsötétebb téli napokon, mégse ugorjon az egekbe a villanyszámlájuk. A boltokban kapható kompakt fénycsövek többsége a hagyományos foglalatokba és lámpaburába is illik, miközben negyedannyit fogyasztanak, mint a villanykörték, ami 4-6 ezer forintos évi megtakarítást jelenthet a jövő évi villanyszámlában!

Az elektromos berendezéseknek is jár egy kis pihenő

Spóroljon családjának, ismerősének évente egyhavi áramszámlát a karácsonyi ajándékkal. Ajándékozzon olyan, kapcsolóval ellátott elosztót, amivel egyszerűen áramtalaníthatók az elektromos berendezések, nem csak a hosszabb utazások alatt, hanem az éjszakai órákra is. Ezzel a készenléti (standby) üzemmódban feleslegesen elfogyasztott áram költségeitől szabadíthatja meg szeretteit. Ennél bonyolultabb, igaz drágább ajándék lehet az intelligens áramtalanító (népszerű nevén standby killer). A kis kütyüt elektronikai készülékeinkhez csatlakoztathatva észleli, ha már nem használjuk azokat, és kikapcsolás után automatikusan áramtalanítja a TV-t, videót vagy a számítógépet.

Hasonló funkciót lát el a konnektorba helyezhető időzítő kapcsoló, amin beprogramozhatjuk, hogy milyen időszakban legyen áram alatt, és mikor legyen feszültségmentesítve a bedugott készülék.

Karácsonyi nagybeszerzés

Sok család karácsony körül ejti meg az aktuális háztartási beszerzéseket, ilyenkor veszünk új hűtőt, tűzhelyet, mosógépet. A kiválasztáskor legyen fontos szempont a berendezések energiafogyasztása. Vásároljon magasabb energiaosztályba (A vagy A+) tartozó gépeket, és spóroljon 10-12 ezer forintot a jövő évi villanyszámlából!

Mennyit fogyaszt a karácsonyfa?

Sokkal könnyebb lesz takarékoskodni az árammal, ha tudjuk, melyik berendezésünk mennyit fogyaszt. Ezért az elektronikai szaküzletekben vagy a barkácsáruházakban is érdemes ajándék után kutatni. Ha például konnektorba dugható árammérő kerül a fa alá, a családtagok könnyen ellenőrizhetik a háztartási berendezések energiafogyasztását, és akár azt is megtudhatják, mennyivel dobja meg a villanyszámlát a karácsonyi égősor. Ha már mindent lemértünk otthon, a kis műszert szépen körbe lehet adni a családban, ismerősök körében.

Megújulókat Karácsonyra

Állítsuk szolgálatba a megújuló energiaforrásokat karácsonykor is! Sőt, ajándékba is vihetjük őket szeretteinknek! Érdemes a neten böngészni apróbb, megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközök után, hiszen egyre több portálon válogathatunk kedvünkre való ajándékokat.

Nyáresték ígérete a fa alatt

Egyre népszerűbbek és nem is kerülnek sokba a kis kerti fényforrások, amelyek nappal feltöltik az akkumulátorokat, majd sötétedéstől több órán át világítanak. A napelemes kerti lámpák bontogatása közben pedig már elkezdhetjük közösen megtervezni a jövő nyári kerti partikat is!

Töltődjön fel a telefonja is napenergiával!

Ha a sok szervezkedés és jókívánságok közepette lemerült a mobiltelefonunk, töltsük fel napelemes mobiltöltővel! Idehaza is kaphatóak már a legelterjedtebb mobiltelefon-fajtákhoz használható töltők, amelyek befogják a Nap energiáját és otthon a hálózati áramot mellőzve, vagy kirándulások alkalmával a szabadban lehelnek új életet lemerült telefonunkba.

Környezetbarát izomerő

Azok a családtagok, akik gyakran pattannak kerékpárra, kaphatnak dinamós biciklilámpát, így nem kell többet a lemerült elemekkel bíbelődni.

Sosem lehet elég korán elkezdeni…

Kisgyerekes családoknál hatalmas sikert arathatunk napelemes játékokkal, amiket nem kell a konnektorba dugni, hogy feltöltődjenek. Napelem pörgeti a helikopter propellerét, napelemmel megy a kiscsónak és az autó, a napelemes szöcske pedig még ugrálni is képes!

Ha még több jó tanáccsal szeretné meglepni szeretteit az ünnep alkalmából, látogasson el a www.lakcimke.hu weboldalra, ahol számtalan energiatipp várja az olvasókat.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.