Aki kertes házban él, annak lehet jó befektetés a hőszivattyú

Az árak és a projekt különböző tényezőktől függően változnak, és az otthonnak korszerűnek kell lennie ahhoz, hogy igazán megtakarítást érhessünk el.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az energiaárak drasztikus emelkedése óta rengeteg háztartás fontolgatja, hogy miként csökkenthetné rezsiköltségeit. Adottak a teljesen hétköznapi megoldások, például a fogyasztás tudatos mérséklése, ám igazán látványos eredményt nem ezekkel, hanem az otthon energiahatékonyságát növelő beruházásokkal érhetünk el. Számos megoldás adott, az egyik legnépszerűbb a hőszivattyú-telepítés, amely a fűtés és a hűtés modernizálásában segíthet. Cikkünkben azt mutatjuk be az az EU-Solar szakértői segítségével, hogy miként is valósulhat meg egy ilyen beruházás. Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy nincs két egyforma projekt, az árak alakulását számos tényező befolyásolja, köztük a rendszerméret, a hőszivattyú típusa, az ingatlan szigetelése, a ház lakóinak száma és energiafogyasztási szokásai. Nagy általánosságban elmondható, hogy megközelítőleg 1,5-5 millió forint közötti költséggel érdemes számolni, a ráfordítás hosszú távon térül meg.

A hőszivattyúkat három csoportba osztják attól függően, hogy milyen közegből nyerik a használatukhoz szükséges energiát, a különböző rendszerek kiépítése pedig működési elvükből fakadóan eltérő előkészületeket igényel. Egy geotermikus hőszivattyú esetében a telepítés mélyfúrással, komoly földmunkával jár együtt, míg a levegő-levegő és levegő-víz típusúak inkább kisebb szerelési munkálatokkal, így villany-, mechanikai- és fűtésszereléssel jár. Ez azt jelenti, hogy utóbbiak esetében a kiépítés gyors, akár egyetlen nap alatt el is végezhető. Fontos azonban kiemelni, hogy a levegő-levegő hőszivattyúkat csak a megfelelő végzettséggel rendelkező szakember telepítheti.

Geotermikus hőszivattyú

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a hőszivattyúkkal akkor lesz igazi a megtakarítás, ha az adott otthon korszerű. A telepítést ugyan régi építésű házaknál is el lehet végezni, a fűtési rendszer azonban csak akkor lesz hatékony, ha az otthon nem pazarolja az energiát, megfelelő a hőszigetelése. Éppen ezért a hőszivattyúk kiépítését sok esetben érdemes egyéb fejlesztésekkel együtt elvégezni.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.