Aktivisták megszállták BP londoni töltőállomásait

A Greenpeace környezetvédelmi csoport aktivistái megszállták kedden a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős BP több londoni töltőállomását.

Az aktivisták cselekedetükkel környezetbarátabb politika folytatására akarják rábírni a vállalatot.
Az akció szervezői szerint a BP összes londoni kútján gátolják az üzemanyag-ellátást, a vállalat úgy tájékoztatott, hogy 20 töltőállomást vettek zár alá.
A Greenpeace a vállalat vezérigazgatójának távozásához,  valamint a cég második negyedéves – rekordösszegű veszteséget elkönyvelő – jelentéséhez időzítette a BP által felelőtlennek és gyermetegnek nevezett akciót.
Az aktivisták eltávolították a biztonsági berendezéseket, megakadályozva ezzel a töltőállomások üzemelését. Újbóli megnyitásukra csak azt követően kerülhet sor, ha ismét biztonságosan működhetnek.

Állásfoglalásában a Greenpeace úgy fogalmazott, a tiltakozó akcióval a BP új vezérigazgatóját, a Haywardot októbertől felváltó Bob Dudleyt akarták felszólítani, hogy a távozó vezetőtől eltérően tartsa távol magát a nagy kockázatú, környezetvédelmi szempontból káros olajfúrásoktól.
Egy camdeni benzinkúton a tiltakozók a BP logóját lecserélve olyan zöld napraforgót helyeztek el, amely épp elsüllyed az olajtengerben. Az aktivisták transzparensein többek között a “Zárva. Az olaj a múlté” – felirat olvasható. A Greenpeace igazgatója, John Sauven az akció kapcsán azt mondta, ideje, hogy a BP változtasson.
A rendőrség figyelemmel kíséri az eseményeket, de őrizetbe vételre nem került sor.

Ajánlott tartalom

Uniós és magyar támogatásból épül modern hulladéklerakó Kárpátalján

Évi 30 ezer tonna kapacitású szilárdhulladék-kezelő üzem épül meg 7,8 millió eurós (2,9 milliárd forint) költségvetésből, európai uniós forrás és magyar támogatás segítségével a kárpátaljai Makkosjánosiban, a program nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán.