Aktivisták megszállták BP londoni töltőállomásait

A Greenpeace környezetvédelmi csoport aktivistái megszállták kedden a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős BP több londoni töltőállomását.

Az aktivisták cselekedetükkel környezetbarátabb politika folytatására akarják rábírni a vállalatot.
Az akció szervezői szerint a BP összes londoni kútján gátolják az üzemanyag-ellátást, a vállalat úgy tájékoztatott, hogy 20 töltőállomást vettek zár alá.
A Greenpeace a vállalat vezérigazgatójának távozásához,  valamint a cég második negyedéves – rekordösszegű veszteséget elkönyvelő – jelentéséhez időzítette a BP által felelőtlennek és gyermetegnek nevezett akciót.
Az aktivisták eltávolították a biztonsági berendezéseket, megakadályozva ezzel a töltőállomások üzemelését. Újbóli megnyitásukra csak azt követően kerülhet sor, ha ismét biztonságosan működhetnek.

Állásfoglalásában a Greenpeace úgy fogalmazott, a tiltakozó akcióval a BP új vezérigazgatóját, a Haywardot októbertől felváltó Bob Dudleyt akarták felszólítani, hogy a távozó vezetőtől eltérően tartsa távol magát a nagy kockázatú, környezetvédelmi szempontból káros olajfúrásoktól.
Egy camdeni benzinkúton a tiltakozók a BP logóját lecserélve olyan zöld napraforgót helyeztek el, amely épp elsüllyed az olajtengerben. Az aktivisták transzparensein többek között a “Zárva. Az olaj a múlté” – felirat olvasható. A Greenpeace igazgatója, John Sauven az akció kapcsán azt mondta, ideje, hogy a BP változtasson.
A rendőrség figyelemmel kíséri az eseményeket, de őrizetbe vételre nem került sor.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.