Algából készül a friss budapesti levegő

Szmogreduktor épül a PLACCC Fesztiválon

Akinek már elege van a  fővárosi bűzből, a kipufogógáz és kutyagumi szagból, végre fellélegezhet. A Téreltérítés Munkacsoport október  7 -11 között Belvárosi Szmogreduktort állít fel a Blaha Lujza téren. A kísérlet bemutatja, hogyan alakítja friss oxigénné a szennyező vegyületeket egy őshonos, balatoni alga. Az azonnali jótékony hatást a PLACCC Fesztiválon be lehet szippantani.

Napjainkban a hagyományos városi ökoszisztéma légköri egyensúlya a közlekedés üzemi struktúrája emissziós terhelésének hatására drasztikusan felborult. Az urbánus belégzők és kibocsátók korábbi egyensúlyi rendszerében erős minőségromlás következett be. Ennek következtében az urbánus terek használóinak életminősége és túlélési esélye jelentősen romlott. Az emissziós krízis nagymértékben járul hozzá a városi struktúrák pusztulásához, a köztérhasználat visszaszorulásához. Ezen folyamat megdöbbentő mértéke Budapest belvárosában jelenleg is tapasztalható.

A Téreltérítés Munkacsoport fiatal kutatói és aktivistái a városi terek mentesítése érdekében fejlesztették ki a Belvárosi Szmogreduktort. A kísérleti modul a budapesti Blaha Lujza téren fogja a városi levegőt biológiailag tisztítani. A kísérlet ideje alatt a berendezés egy, a helyszínen felépített Buckminster Fuller-féle könnyűszerkezetes kupolában fog működni, izolált algatenyészet igénybevételével. A városi ökoszisztémába – a kritikus léghelyzet mentése érdekében – beillesztett alga, mint biokatalizátor, a rajta átáramoltatott városi levegőben található szén-dioxidot oxigénné alakítja, megkímélve ezzel a környezetében tartózkodó humán belégzőket a toxikus anyagok akaratlan felvételétől. Paradox módon a roppantul összetett működésű, modern városok lakóinak megmentője az egyik legegyszerűbb felépítésű, igénytelen élőlény lehet.

Téreltérítés Munkacsoport: Belvárosi Szmogreduktor
október 7-11.  Blaha Lujza tér, a szökőkutaknál
Ingyenesen látogatható

PLACCC 2009 – Művészet máshogy, máshol. Budapest 2.0

Kanapé-építés az utcán, színes betonkeverők, élő galéria és pincerehab a belváros szívében, hangosan gondolkodó bevándorlók és barlangban daloló kóristák. Ez is Budapest. A zaklatott felszín alatt meghökkentő, szürreális, szórakoztató, provokatív és vicces. A tavaly őszi siker után a Placcc Fesztivál október 2-11. között ismét felkavarja az állóvizet. Színészek, zenészek, képző- és iparművészek, építészhallgatók a városlakókkal közösen újratervezik a helyet, ahol élünk, hogy valóban otthon érezzük benne magunkat.

Részletek: www.placcc.hu

Ajánlott tartalom

Új, elektromos Mini Cooper érkezik 2024-ban

A Mini Cooper is fokozatosan átáll az elektromos autókra, a legújabb modell 2024-ben fog megjelenni.

Nincs hozzászólás

  1. Ez így nem igaz! A szén-dioxid fixációját tényleg megoldja ez a fitoplankton, de a városi levegőben levő más szennyezőkkel (pl. PM10, ózon, NOx, kén-dioxid, nehézfémek)nem tud mit kezdeni, sőt, ha oldódik a tenyészet vízében még mérgezi (pl.:k én-dioxidból kénessav ill. NOx-ból salétromsav) is azt: “a rajta átáramoltatott városi levegőben található szén-dioxidot oxigénné alakítja, megkímélve ezzel a környezetében tartózkodó humán belégzőket a toxikus anyagok akaratlan felvételétől”.
    A szén-dioxid megkötéséhez is energiára (fényre)van szükség, amit éjjel fénycsövekkel oldanak meg, ami villanyt fogyaszt. Akkor mi is ennek az előnye? Még több szén-dioxidot termelünk valamelyik hőerőműben? Ez parasztvakítás!