Államilag támogatott napelemes rendszerre pályázhat, 5 milliót adnak!

Folytadik a napelemes pályázat, 10 ezer pályázatot már elbíráltak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton. A mostanáig megítélt több mint 40 milliárd forint állami hozzájárulás a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a háztartásokat – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel. A tájékoztató szerint az eddig beérkezett mintegy 18 ezer támogatási kérelem feldolgozása folyamatosan zajlik. A pályázóktól a beruházási költségek legfeljebb kétharmadát, ingatlanonként akár 5 millió forintnyi kiadást vállalhat a kormány. Az átlagos támogatási igény tartósan 4 millió forint körül alakul. A több mint 75 milliárd forintos keretösszegből így közel 19 ezer család kaphat vissza nem térítendő forrást a napelemek és energiatároló beszerzéséhez, felszereléséhez. Kiemelik: a jövő a zöldenergiáé. A kormány a már futó programokban összesen 200 milliárd forintot fordít a családok és vállalkozások beruházásainak ösztönzésére.

Az ipari energiatárolók telepítését támogató kiírásnak köszönhetően 2026 tavaszáig félszáz helyszínen létesülhetnek korszerű berendezések. A hazai összes energiatárolói kapacitás e beruházások révén két éven belül a hússzorosára nőhet. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra 1 gigawattnyi teljesítmény rendelkezésre állását célozza meg – írták.

A Napenergia Plusz Program nyertesei a saját eszközeikkel megtermelt zöldenergiát későbbi felhasználásra el is tudják tárolni. Önellátási képességeik ezzel erősödnek, áramszámlájuk pedig csökken. A tiszta áramtermelés térnyerése mellett a helyben elfogyasztott mennyiségek mérséklik a villamosenergia-hálózat terhelését is. A folytatásban a napelemes rendszerüket legalább tíz éve üzemeltető családok pályázhatnak majd támogatásra energiatároló megvásárlásához – közölte a tárca.

Ajánlott tartalom

Az energiatárolás forradalmát hozhatja el egy új fejlesztés

Új szilárd elektrolitok segíthetnek az akkumulátorok következő generációjának.