Megszavazta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP), hogy főszabályként tiltsák meg az EU-ban a fókatermékek forgalmazását.

Állatvédelmi előírásokat szavazott meg az Európai Parlament

Megszavazta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP), hogy főszabályként tiltsák meg az EU-ban a fókatermékek forgalmazását.

Az első olvasatban elfogadott rendelet értelmében a főszabály alól kivételt csak az inuitok – illetve más bennszülöttek – által hagyományos módszerekkel előállított termékek köre, valamint a személyes használatra történő behozatal képezhetne. Lényegében tehát tilos lenne a fókák húsából, szerveiből, zsírjából, bőréből, prémjéből előállított termékek forgalmazása az unióban. Jelenleg számos fókatermék – táska, sapka, cipő, kesztyű – található az európai piacon. Az omega 3 zsírsavat tartalmazó gyógyhatású készítmények egy része is ilyen.

Ugyancsak megszavazta az EP, hogy csökkenteni kell az állatkísérletek számát, és egyben lehetőség szerint javítani kell az ilyen kísérletekbe bevont állatok körülményeit – úgy, hogy ez közben ne hátráltassa a tudományos kutatásokat.

Az Európai Unióban évente mintegy 12 millió állatot használnak tudományos kutatási célra. A most első olvasatban elfogadott jogszabálytervezetben betiltanák az emberszabású majmokkal való kísérletezést, kivéve azokat a kísérleteket, amelyek pontosan ezen fajok fennmaradásának támogatására irányulnak.

Ajánlott tartalom

Mérőóra-leolvasás ürügyén csalók is megpróbálhatnak bejutni az otthonokba

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) érkező bejelentések egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy a felhasználók ingatlanjaiba magukat egy-egy energia- vagy közműszolgáltató cég munkatársainak kiadó személyek szeretnének bejutni.