Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Állatvédők harcolnak az epéjükért tartott medvékért Kínában

Állatvédők harcolnak az epéjükért tartott medvékért Kínában

Több mint száz újságírót volt kénytelen a területére engedni az a kelet-kínai gyógyszeripari vállalat, amely epét vesz le élő medvékből, és emiatt riporterek és állatvédők támadásainak kereszttüzében áll.

A szóban forgó vállalat Fucsien (Fujian) tartományi medvefarmján jelenleg mintegy 600 állat található, az állatok száma évente több mint 100 boccsal nő. A szakemberek szerdán élőben mutatták be, hogyan is vonják ki az értékes gyógyszeralapanyagot a medvéből. Kínai sajtójelentések szerint a ketrecben lévő medvének a hasán vágást végeznek, amelyben egy 8 centiméter hosszú csövet helyeznek. Ezen keresztül mintegy 100 milliliter epét szívnak le, majd a csövet eltávolítják, fertőtlenítik a metszés helyét és ellátják a sebet. A tudósításokból ugyanakkor az is kiderült: az újságírók a bemutató ideje során nem készíthettek fénykép- vagy videofelvételeket, illetve azt követően nem tehettek fel kérdéseket. A Kujcsentang (Guizhentang) nevű vállalatról azóta jelennek meg kritikus írások, hogy bejelentette elsődleges tőzsdei kibocsátásának (IPO) tervét hetekkel ezelőtt. Ennek hallatán állatvédők arra következtettek, hogy a cég bővíteni kívánja epegyűjtő tevékenységét, amit a cég egyébként maga is megerősített.

A befolyó tőke függvényében az állatok számát 1200-ra szeretnék növelni, ami azt jelenti, hogy epetermelő kapacitásukat 4 tonnára emelhetnék. A cégnek egyébként épp egy évvel ezelőtt már az első tőzsdére kerülési kísérlete – hasonló bírálatok miatt – kudarccal végződött, s az interneten most is sokan a megakadályozására hívnak fel. A jelek szerint a medvefarm imázs-javító célzattal történő megnyitása nem hozott áttörést, ráadásul az egyik fő kritikus, a hongkongi székhelyű AAF állatvédő szervezet az eseményre nem kapott meghívót. “Mindegy, hogy mi lesz az eredmény, a vita maga jelentős előrelépés, mivel mind többen törődnek az állatokkal és vesznek részt a felügyeleti, ellenőrző tevékenységben” – mondta Sang Csing (Shang Jing) a Kínai Gyógyszerészeti Egyetem professzora a Hszinhua hírügynökségnek. Sang reméli, hogy a hasonló esetek elősegítik az állati eredetű gyógyszereket helyettesítő alternatív megoldások kutatását is.

Más szakemberek az eset kapcsán a hagyományos kínai gyógyászat és gyógyszeripar védelmére keltek, mondván a medveepe gyógyászati értékét tekintve nem helyettesíthető. A közelmúltban a tradicionális kínai gyógyászat szakmai szövetsége tartott ez ügyben tájékoztatót azzal a céllal, hogy igazolják: a medvéken végzett beavatkozás nem okoz fájdalmat. “A medve epe levétele olyan könnyű, természetes és fájdalommentes, mint egy csap megnyitása. A műtét után a medvék boldogan játszanak tovább” – hangoztatta Fang Su-ting (Fang Shuting) a szervezet vezetője. A kínai internetezők tömegesen vonták azonnal kétségbe, hogy Fang valóban a medve helyébe tudja képzelni magát, mások profitéhséggel vádolták a vállalatot, megint mások csak egyszerűen az “embertelen” beavatkozás miatt háborodtak fel. Kínában 68 hivatalosan működtetett medvefarm létezik, területükön 10 ezer állattal. Közülük 6-8000 egyed van 3 év és 100 kilogramm súly felett, ezek alkalmasak az epe kivonására. A medveepe közel 3000 éve olyan hagyományos kínai gyógyszerek alapanyaga, amelyekkel szem- és májbetegségeket kezelnek; méreghajtó és lázcsillapító hatása van.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.