AM: szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt keddi záróeseményén.

Balczó Bertalan hozzátette, az ökológiai válságra adott válaszok sok szereplő közti szoros együttműködést követelnek. A közös erőfeszítések vállalása és megvalósítása terén egy kiemelkedő mérföldkő a Biodiverzitás Egyezmény részes felei által tavaly decemberben Montréalban elfogadott globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégia (GBF). A SWIPE projekt nagyszerűségét bizonyítja, hogy a környezeti bűncselekmények megelőzése, felismerése, feltárása és kezelése tématerületen egy asztalhoz ültette az érintett szervezeteket, intézményeket és támogatást nyújtott számukra abban, hogy a saját munkájukat hatékonyabban, magasabb színvonalon tudják ellátni – tette hozzá a helyettes államtitkár, majd kiemelte: a környezeti bűncselekmények széles köre, amelyek közül kiemelkedik a vadon élő állat- és növényfajok határokon átnyúló, illegális kereskedelme, fajok kipusztulásáért felelős. Az illegális kereskedelemből származó haszon éves szinten megközelítheti a 20 milliárd eurót.

A helyettes államtitkár megjegyezte, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmét egy rendkívül hatékony nemzetközi egyezmény, a CITES szabályozza, amely éppen az idén ünnepli elfogadásának 50. évfordulóját. Magyarország 1985 óta részes fele az egyezménynek, amelynek hatálya alá 38 ezer növény- és állatfaj tartozik, és az évtizedek során számos fajt védett meg a kipusztulástól. Balczó Bertalan szerint a jelenleg záruló SWIPE projekt jól mutatja, hogy a környezeti bűncselekmények elleni küzdelemhez elengedhetetlen az érintett hatóságok, mint a CITES igazgatási hatóság, vámhatóság, a rendőrség, a területileg illetékes természetvédelmi hatóságok, az ügyészek, és bírók, és más ellenőrző szervek összehangolt munkája, felkészültsége és tudatossága. Éppen ezért állt a hiánypótló kezdeményezés mellé az Agrárminisztérium társfinanszírozóként is – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.