Ami az egyiknek hulladék, a másiknak nyersanyag

A kontinentális Európa egyes részei nem tudnak betelni vele. A norvégok még többért könyörögnek a szomszédoknak. Már arra is gondoltak, hogy az USA-ból hozatnak be. Hogy mit is akarnak ennyire? Egyszerű háztartási hulladékot és szilárd városi szemetet.

Svédországtól Spanyolországig, az innovatív áramtermelők rájöttek, hogyan lehet elektromos áramot előállítani a szemétből. A mozgalom nyugat felé terjed, és egyre erősödik az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban. A Green Waste Energy (GWE) például hamarosan nagy teljesítményű gázmotorokkal párosítja a hulladékot gázzá alakító innovatív technológiáját. A gázmotorok a közép-angliai Theddingworth-ben található új villamos erőművet látják majd el energiával. Hamarosan a világ más részein is indulnak hasonló jellegű projektek. A GWE szemétnyelő technológiája „fejlett újrafeldolgozási és energia-átalakító technológia” néven vált ismertté. Egyetlen erőmű naponta 1000 tonna háztartási szemetet fogad be (mely mintegy 8 százaléka a New York-i lakosok által naponta termelt szemétmennyiségnek), és ebből 600 megawattóra elektromos áramot állít elő. Ez a mennyiség 24 ezer amerikai háztartás áramellátásához elegendő, írja a piacesprofit.hu.

Az európai égetőművekkel ellentétben azonban a GWE technológiája nem égeti el a szemetet. James Burchetta, a GWE vezérigazgatója és alapítója elmondása szerint a folyamat azzal indul, hogy a szortírozatlan „fekete zsákos” szemetet 29 tonnás adagokban betáplálják egy autoklávba. A munkások kiválogatják az újrahasznosítható anyagokat, majd a maradék cellulóz alapú nyersanyagot pirolízis során szintézisgázzá (röviden: szingázzá) alakítják. „Nemcsak hogy megfelelünk az Egyesült Királyság és az EU környezetvédelmi előírásainak, hanem megesszük őket ebédre” – mondja Burchetta.

A szingáznak magas az energiatartalma, és hatékonyan ég. „A gázmotorjaink világszerte a legjobb szingáz-üzemű motorokként ismertek” – fejtette ki Richard Bingham, a Prestige Thermal Equipment technológiai igazgatója. Ez a cég fejlesztette ki a szemételgázosító eljárást, és adja licencbe a technológiát a GWE-vel közös vegyesvállalaton keresztül. „Nagyon büszkék vagyunk a technológiánkra, ezért nem fogjuk kockára tenni azzal, hogy egy másik motorban használjuk.” A GWE jelenleg máshol is hasonló erőművek építéséről folytat tárgyalásokat. „Világszerte nagy érdeklődés tapasztalható a korszerű hőátalakító technológia iránt” – mondta Burchetta.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.