Áramfogyaztási és hőmérséklet-rekord

Csütörtökön megdőlt minden idők nyári fogyasztási rekordja, aznap 6343 megawattot használt el Magyarország. A régi rekord 2007 júliuásából való, akkor 6320 megawatt ment el.

Régebben a nyári rekorodok rendre alatta voltak a télieknek, mostanában azonban a két érték közelít egymáshoz. Idén a februári fagyban zsákmányolta ki a magyar lakosság utoljára ennyire a konnektorokat, az idei téli rekord a február 9-i 6384 megawatt volt. Ez nem sokkal több a mostani csúcsnál. Melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza: a háztartásokban, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, és mindenhol, ahol van, mennek a légkondicionálók, és a hűtő-fagyasztó berendezések is többet fogyasztanak ilyenkor. Télen főként a fűtéshez és a korai sötétedés miatt a világításhoz használt energia okozza a fogyasztás növekedését, de észrevehető az ünnepi díszkivilágítás hatása is. Nyáron 13 órakor a legmagasabb az áramfogyasztás. A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, üzeni mindenki megnyugtatására a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt (Mavir).

Ajánlott tartalom

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.