Áramtermelő szélkereket terveztek hazai szélviszonyokra

Európai uniós támogatás segítségével tervezték meg és gyártották le az első magyar közepes teljesítményű szélkerék prototípusát.

A projekt célja az alacsony szélsebességnél is működő közepes teljesítményű áramtermelő szélkerék tervezése és a prototípus legyártása volt. A fejlesztés során felhasználták a hazai mérnöki tudásbázist, illetve a meglévő gyártási kapacitást. A kutatás során a vállalkozás innovációs kezdeményezésének megvalósítását a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói támogatták. A piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség “Új Magyarország Fejlesztési Terv” támogatásával valósult meg. Az Európai Unió és Magyarország tervei (Nemzeti Cselekvési Terv) szerint is a megújuló energiaforrások beépítését jelentősen növelni kell.

 
 A szélkerekek fejlesztése, gyártása és telepítése a következő szempontokból előnyös:

 
 környezetvédelmi (károsanyag kibocsátás mentes)
 energetikai (diverzifikált, fenntartható forrás)
 stratégiai (természetvédelmi csapás esetén szétszórtan telepített kapacitásról van szó tehát ellátásbiztonság szempontjából kedvező, munkahelyteremtés-hazai gyártás esetén)

 
 A prototípus gyártása során széleskörű ismeretanyag gyűlt össze a gyártástechnológiai lehetőségekről, amelyek elősegítik a tervek jövőbeni optimalizálását. Az összegyűlt tapasztalatok és elért eredmények jelentős tudásalapot nyújtanak a sorozatgyártás felé történő elmozduláshoz. A prototípus termékké történő fejlesztésével és sorozatgyártásával több száz új munkahely lenne létrehozható, és számos helyi beszállítónak adna munkát, ami hozzájárulna az egész régió gazdasági fejlődéséhez. A prototípus az “elektromos generátor” szavak összevonásából az “eGEN”-nevet kapta, amit a Magyar Szabadalmi Hivatalnál levédtek. A prototípust bemutató új honlap címe: www.eGEN.hu

Ajánlott tartalom

Akár ön is felszerelheti az új fejlesztésű napelemet

Egyszerűen telepíthető napelemeket mutattak be.