Aranyérmet kapott Lipót az európai környezetszépítő versenyen

Lipót falu az aranyérmesek között végzett, Sopron megyei jogú város pedig ezüstérmet szerzett a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Falu kategóriában a Szigetköz szívében fekvő Lipóton kívül csupán két település kapott aranyérmet, a francia Guyencourt-Saulcourt és az írországi Carrick. Város kategóriában Sopron mellett a franciaországi Beauvais, az olaszországi Salsomaggiore, vagy az osztrák Kirschlag érdemelte ki a második helyezést.
Mindkét magyarországi település hosszú évek óta készült az európai megmérettetésre, számos hazai elismerést mondhatnak magukénak, így az országos első helyezést a 2009-es Virágos Magyarországért versenyen – közölte pénteken a Magyar Turizmus Zrt. az MTI-vel. A településeket felkereső nemzetközi zsűri a környezetszépítés mellett a környezetvédelem, a környezettudatos oktatás, a fenntartható fejlődés szempontjainak érvényesítését és a településfejlesztési terveket is vizsgálta. A bírálati szempontok között szerepelt az épített és természeti örökség megóvása, a település tisztasága, beleértve a gyom- és falfirka mentességet is.

A díjkiosztót az olaszországi Cerviában rendezték, a város 2008-ban arany fokozatot ért el az európai versengésen. Az ünnepségen háromszáz küldött vett részt 12 európai ország 24 településéről.
Az 1975-ben indult Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb környezetszépítő mozgalma, amely 12 ország 25 ezer települését, mintegy ötven millió embert képes évente elérni. A legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy falu. Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vesz részt az európai versenyben. Eddig hat arany, 16 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-díjat kapott.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.