Aranyérmet kapott Lipót az európai környezetszépítő versenyen

Lipót falu az aranyérmesek között végzett, Sopron megyei jogú város pedig ezüstérmet szerzett a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Falu kategóriában a Szigetköz szívében fekvő Lipóton kívül csupán két település kapott aranyérmet, a francia Guyencourt-Saulcourt és az írországi Carrick. Város kategóriában Sopron mellett a franciaországi Beauvais, az olaszországi Salsomaggiore, vagy az osztrák Kirschlag érdemelte ki a második helyezést.
Mindkét magyarországi település hosszú évek óta készült az európai megmérettetésre, számos hazai elismerést mondhatnak magukénak, így az országos első helyezést a 2009-es Virágos Magyarországért versenyen – közölte pénteken a Magyar Turizmus Zrt. az MTI-vel. A településeket felkereső nemzetközi zsűri a környezetszépítés mellett a környezetvédelem, a környezettudatos oktatás, a fenntartható fejlődés szempontjainak érvényesítését és a településfejlesztési terveket is vizsgálta. A bírálati szempontok között szerepelt az épített és természeti örökség megóvása, a település tisztasága, beleértve a gyom- és falfirka mentességet is.

A díjkiosztót az olaszországi Cerviában rendezték, a város 2008-ban arany fokozatot ért el az európai versengésen. Az ünnepségen háromszáz küldött vett részt 12 európai ország 24 településéről.
Az 1975-ben indult Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb környezetszépítő mozgalma, amely 12 ország 25 ezer települését, mintegy ötven millió embert képes évente elérni. A legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy falu. Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vesz részt az európai versenyben. Eddig hat arany, 16 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-díjat kapott.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.