A számítógépek üresjárataikban is rengeteg energiát használnak fel, ennek legnagyobb részét a monitorok adják.

Arcfelismerő zöld szoftver

A számítógépek üresjárataikban is rengeteg energiát használnak fel, ennek legnagyobb részét a monitorok adják.

A jelenleg elérhető, beállítható idő után elsötétülő vagy hibernáló megoldások egy fiatal informatikus számára nem voltak kielégítőek, így megalkotta saját szoftverét a problémára.

A VeryPC alapítója, Peter Hopton akkor kezdett el komolyabban foglalkozni a témával, miután észrevették, hogy a monitorok, még az új LCD monitorok is jóval több energiát használnak fel, mint a számítógép maga. A jelenlegi rendszerekben csupán felszínes megoldásnak tartja, mivel egy idő után akadályozzák a számítógép használatát, például egy film nézése közben többször is aktiválódó képernyőkímélőnek az lesz a sorsa, hogy legközelebb már be sem állítják, és a monitor addig megy, amíg ki nem kapcsolják.

Ezért kifejlesztették a PecoBOO névre keresztelt, nyílt forráskódú szoftvert, mely a beállítások alapján elsötétíti a képernyőt, hibernál vagy sleep üzemmódba kapcsolja a gépet, amiért különleges, hogy a szoftver arcfelismerési funkciót rejt magában egy webkamera segítségével, így biztos, hogy addig nem sötétül el a képernyő, amíg a gép előtt ülünk, akár tétlenül, akár egy filmet nézve.

A rendszer eddig a Windows XP-re és a Vistára lett kifejlesztve. A VeryPC a környezettudatos és fenntartható számítástechnikai eszközök és szolgáltatások területén tevékenykedik, termékeikről részletes információt nyújt hivatalos honlapjuk, ahol akár rendelni is lehet.

Ajánlott tartalom

Benyújtották a környezetvédelmi engedélykérelmet a nyíregyházi akkumulátorgyárhoz

A kínai Sunwoda Hungary benyújtotta a nyíregyházi akkumulátorgyárának építéséhez szükséges első környezetvédelmi engedélykérelmét - tájékoztatta a projekt kommunikációjáért felelős társaság csütörtökön az MTI-t.