Átadták Bécs első növényi szennyvíztisztító berendezését

Megkezdte működését az osztrák főváros első növényi szennyvíztisztító berendezése, amely a bécsiek egyik kedvelt kirándulóhelyén, a Bisambergen található. A csatornázásnál jóval olcsóbb, a szippantásnál pedig környezetbarátabb ez a megoldás.

A napokban üzembe helyezett háromlépcsős biológiai szennyvíztisztító a Bécsi Erdészeti Hivatal hat épületének szennyvízét ártalmatlanítja, amelyek Natura 2000-es területen állnak. „Nemcsak gazdaságosabb, de környezetbarátabb is ez a megoldás” – magyarázza Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok. „A csatornázás hétszer annyiba került volna, mint ez a kis berendezés, az emésztőgödrös megoldás pedig minimum heti egy szippantást jelentett volna” – teszi hozzá.

A növényi szennyvíztisztításon alapuló berendezés három hónap alatt készült el és 250 ezer euróba került, áramfogyasztása pedig nagyjából négy négyszemélyes háztartás villamosáram-felhasználásával egyezik meg. A karbantartása mindössze évi 1.200 euróba kerül.

A berendezés lényege, hogy az ülepítést és a lebegőanyagok szűrését követően a szennyvíz a biológiai reaktorba kerül, ahol a levegőztetés és az ülepítés egyazon reaktortérben, SBR eljárással történik. A több ciklusban megtisztított, ülepített víz a gyökérmezős szűrőágyba jut, ahol a talajban élő mikroorganizmusok gondoskodnak a szerves anyagok lebontásáról. A növények ráadásul nemcsak lazán tartják a talajt – biztosítva így a folyamatos szellőzését – de rögtön fel is szívják azokat az anyagokat, amelyek számukra tápanyagot jelentenek. Az egykori szennyvíz így tisztán, szaghatások nélkül folytathatja útját a Sender-árokban.

Ajánlott tartalom

Kivonulhat Romániából az E.ON energiaszolgáltató

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.