Átadták Bulgária első, magyar közreműködéssel épült LED-lámpás közvilágítását

Bulgária történelmi borvidékének központjában Sungurlare településen, február 14-én átadták az ország első LED-techológiát alkalmazó közvilágítási rendszerét.

A fejlesztés kivitelezője a magyar ELMIB Zrt. leányvállalata volt. Sungurlare, valamint a fejlesztés által érintett további nyolc település a ma legkorszerűbbnek számító technológiának köszönhetően megfelezheti közvilágítási költségeit. Február 14-én, hétfőn a bulgáriai Sungurlare-ban ünnepélyes keretek között átadták az ország első LED-technológiát alkalmazó közvilágítási rendszerét. A jövőben összesen 2664 energiatakarékos LED-lámpa világítja majd meg nemcsak az említett település, hanem a bulgáriai történelmi borvidék további nyolc településének utcáit. A ünnepséget megtisztelte jelenlétével Burgas megye kormányfő-helyettese, Zlatina Dukova valamint több más magas rangú politikus és egyházi méltóság. A modell értékű, 500 000 eurós fejlesztés eredményeként az érintett települések több mint 50 százalékkal csökkenthetik közvilágítási költségeiket. A Bulgáriában mérföldkőnek számító beruházás kivitelezője egy magyar vállalatcsoport leányvállalata, az ELMIB Bulgaria volt.

Az ünnepélyes átadáson elhangzott: Bulgária elkötelezett a környezetbarát technológiák meghonosítása mellett, ezért az ezt elősegítő beruházások megvalósulását állami és európai uniós forrásokkal is ösztönözik. Bulgáriában hosszútávon jelentős költségmegtakarításokat remélnek a ma a világon legkorszerűbbnek számító technológiák térnyerésétől, amelyek az energiafelhasználás, ezen keresztül pedig a környezetszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulnak. Reicher Péter, az ELMIB Innovatív Energetikai Zrt. elnöke elmondta: az ELMIB a régióban is úttörőnek számít a legújabb módszerek, így a LED-technológia elterjesztésében. A Sungurlare-i korszerűsítés is egy olyan minta-beruházás volt, amely megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy az ELMIB megvethesse a lábát az új technológiák szempontjából ígéretes fejlődést mutató régióbeli piacon és referenciát nyújtson a hazai LED-lámpa projektek értékesítéséhez. A megvalósult beruházást a közeljövőben újabbak követik majd, mert az ELMIB – Sungurlare város önkormányzatával közösen – további, nagyszabású, a megújuló energiaforrásokra épülő és az energiafelhasználás hatékonyságát növelő projektek megvalósítását tervezi.

Ajánlott tartalom

Pécsi önkormányzatokat újítanak fel

Egy korábban meghirdetett, energetikai felújítások támogatását célzó pályázat eredményeként összesen több mint 355 millió forintot biztosít a pécsi önkormányzat az ingatlanjaikon beruházásokat tervező lakóközösségek számára - döntött csütörtökön a pécsi közgyűlés.