Átverés napenergia-fronton – itt a feketelista

Feketelistán közli az egyik hazai napkollektoros szakmai szövetség honlapján a megbízhatatlannak tartott cégek nevét.

Bár a társaságok jelentős tartozást maguk mögött hagyva fölszámolás alatt állnak, vezetőik a tapasztalatok szerint várhatóan új név alatt új vállalkozást indíthatnak a jövőben, további károkat okozva írja a napi.hu. Feketelistát hozott létre a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSz), a szervezet szerint azzal a céllal, “hogy segíthessünk elkerülni a megbízhatatlan és másokra ártalmas vezetőkkel rendelkező cégeket”. Közös a listán szereplő cégekben, illetve vezetőikben, hogy egyaránt kárt okoztak a szövetség tagvállalatainak. Bár a társaságok mindegyike felszámolás alatt áll, a tulajdonosok azonban rendre újabb és újabb cégeket alapítanak, a felsorolásban említett nevek jellemzően egy-egy vezető sokadik formációját jelölik – mondta el a Napi Gazdaság Online érdeklődésére Kiss Ernő, a szervezet elnöke.

 
Az “új” cég a bevett forgatókönyv szerint az első 1-2 alkalommal még fizet, azután tartozást hagyva maga után lelép a színről. A problémás – zömmel napkollektorok kereskedelmével, telepítésével foglalkozó társaságok többnyire kft formában működnek. A csalók nem csak beszállítóiknak okoznak károkat, de az általuk végzett kivitelezéseknél az ágazatban szokásos 10-15 éves garancia nemteljesülésével ugyancsak nem használnak a szakma renoméjának. Az MNNSz szerint a jelenlegi hazai jogi környezet igencsak megnehezíti a probléma kezelését, ezzel együtt a lista további frissítését tervezik. Emellett a szövetségnél készül egy, a lakossági ügyfelek számára ajánlott kivitelezőkről szóló lista is. A fotovillamos áramtermelésre alkalmas rendszerekkel foglalkozó cégek között is akadnak, amelyeknek tevékenysége – a helytelen tájékoztatás, vagy éppen a gyenge termékminőség miatt – panaszt von maga után, ezért a MaNap Iparági Egyesület céljai között is szerepel a szűrés – mondta Szolnoki Ádám, elnökségi tag. Itt azonban egyelőre nem jellemző a fent ismertetett céges trükközés, vélhetően a terület újabb jellegéből fakadóan is.

 
Az áramtermelő napelemek frontján a rendszerek hálózatra csatlakozásának opciója jelentősen megtisztította és lendületet adott a piacnak 2007-ben, miután korábban a Szolnoki szerint “horrorisztikus” eljárás miatt senki sem akart kapcsolódni, vagy nem óhajtotta engedélyeztetni a hálózatra kapcsolódást. Míg a megelőző években számos nem legálisan üzemelő kapacitás épült ki, napjainkban a nem túl bonyolult és elfogadható árú engedélyeztetés mellett már nem éri meg elkerülni a hivatalos utat.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

 

 

Korábbi videónk a napollektorok működéséről:

[media id=72 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.