Ausztrália 2030-ra 43 százalékkal, 2050-re nullára csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását

Ausztrália parlamentje csütörtökön elfogadta az arról szóló törvényt, hogy 2030-ra 43 százalékkal, 2050-re nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátást.

Ez a törvény az első klímavédelmi lépés, mióta a Munkáspárt májusban hatalomra jutott a Konzervatívok legyőzésével, akiket azzal vádoltak, hogy a tétlenkednek a klímaváltozás elleni harcban.  “A klímavédelmi törvény elfogadása azt az üzenetet küldi a világnak, hogy Ausztrália komolyan dolgozik a kibocsátás csökkentésén és a megújuló energiaforrások gazdasági lehetőségeinek kiaknázásán” – írta közleményében Chris Bowen klímavédelmi és energiaügyi miniszter. A frissen elfogadott törvény 2030-ra vállalt kibocsátás-csökkentése 50 százalékkal ambiciózusabb, mint az előző kormányé. A szenátusban a Munkáspártnak nincs többsége, ezért szüksége lesz a Zöldek és legalább egy független támogatására.

mti

Ajánlott tartalom

Uniós és magyar támogatásból épül modern hulladéklerakó Kárpátalján

Évi 30 ezer tonna kapacitású szilárdhulladék-kezelő üzem épül meg 7,8 millió eurós (2,9 milliárd forint) költségvetésből, európai uniós forrás és magyar támogatás segítségével a kárpátaljai Makkosjánosiban, a program nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán.