Az Apple mozgással tölthető akkumulátort szabadalmaztatott

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala nemrég tett közzé egy júniusban az Apple által levédetett találmányt, mely a járás vagy a futás közben keletkező mozgási energiát használja arra, hogy feltöltse az elektromos készülékeket, így elméletileg pár éven belül akár a zsebünkben vagy a táskánkban hordozva is tölthetünk iPhone-t, iPad-et, vagy iPod-ot.

A szabadalom az elektromágneses indukció elvén alapul, réztekercsek közelében apró mágneseket függesztenek fel, melyek mozgás hatására elmozdulnak, ezzel pedig áramot termelnek. Ez a technológia nem számít újdonságnak, így lehetséges például az elektromos járművek kábel nélküli töltése is. Ilyen kis méretben azonban még senki sem próbálkozott ezzel a módszerrel, így az Apple lehet az első gyártó, aki így növeli meg készülékei használati idejét. A hír hallatán több szakértő is felhívta arra a figyelmet, hogy a cégek minden évben rengeteg szabadalmat védetnek le, ezeknek azonban csak egy töredéke jelenik meg később a piacon. Az okostelefonoknak azonban egyre nő a teljesítményük és ezzel együtt az energiaigényük is, így a jövőben lehet, hogy az Apple ezt a módszert is alkalmazhatja majd termékeiben.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.