Az Apple mozgással tölthető akkumulátort szabadalmaztatott

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala nemrég tett közzé egy júniusban az Apple által levédetett találmányt, mely a járás vagy a futás közben keletkező mozgási energiát használja arra, hogy feltöltse az elektromos készülékeket, így elméletileg pár éven belül akár a zsebünkben vagy a táskánkban hordozva is tölthetünk iPhone-t, iPad-et, vagy iPod-ot.

A szabadalom az elektromágneses indukció elvén alapul, réztekercsek közelében apró mágneseket függesztenek fel, melyek mozgás hatására elmozdulnak, ezzel pedig áramot termelnek. Ez a technológia nem számít újdonságnak, így lehetséges például az elektromos járművek kábel nélküli töltése is. Ilyen kis méretben azonban még senki sem próbálkozott ezzel a módszerrel, így az Apple lehet az első gyártó, aki így növeli meg készülékei használati idejét. A hír hallatán több szakértő is felhívta arra a figyelmet, hogy a cégek minden évben rengeteg szabadalmat védetnek le, ezeknek azonban csak egy töredéke jelenik meg később a piacon. Az okostelefonoknak azonban egyre nő a teljesítményük és ezzel együtt az energiaigényük is, így a jövőben lehet, hogy az Apple ezt a módszert is alkalmazhatja majd termékeiben.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.