Az Avatar rendezője a brazil elnöktől várja Amazónia védelmét

Brazíliába látogatott James Cameron, az Avatar világhírű rendezője, hogy megpróbálja lebeszélni Luiz Inácio Lula Da Silva elnököt a Belo Monte gát megépítéséről, amely szerinte ökológiai katasztrófához vezetne az Amazonas vidékén.

Cameron, aki a környezetvédelem gondolatát is beleszőtte legutóbbi filmjébe, arra sürgette a brazil államfőt, hogy állítsa le a gátépítést. “Arra bátorítom, hogy legyen hős” – fogalmazott a rendező azon a sajtókonferencián, amelyen Sigourney Weaver, az Avatar egyik főszereplője is részt vett.
A gát ellen küzdő aktivisták előszeretettel ábrázolják a gátépítés folyamatát a filmhez hasonlóan, szerintük az építmény miatt indiánoknak kellene elhagyniuk lakóhelyüket.
“Az óriási gátak a 20. század ideái, a 21. században ezek már kövületek” – mondta Cameron, aki szerint a gátépítés ökológiai katasztrófához vezethet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az a tudás, amellyel az indiánok megtanultak együtt élni az őserdővel, Brazília egyik legnagyobb erőforrása.

Ajánlott tartalom

Négymilliárd év után újra megszülethet az élet a Földön

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával azt vállalta az Európai Kutatási Tanács legrangosabb pályázatának elnyerésével, hogy kémiai molekulákból kiindulva hat év alatt életet teremtenek a laboratóriumban. Ez a MiniLife projekt, amelynek sikere esetén egy tápoldattal teli tartályban mikroszkopikus golyócskák úszkálnak, növekednek és osztódnak majd.