Az Avatar rendezője a brazil elnöktől várja Amazónia védelmét

Brazíliába látogatott James Cameron, az Avatar világhírű rendezője, hogy megpróbálja lebeszélni Luiz Inácio Lula Da Silva elnököt a Belo Monte gát megépítéséről, amely szerinte ökológiai katasztrófához vezetne az Amazonas vidékén.

Cameron, aki a környezetvédelem gondolatát is beleszőtte legutóbbi filmjébe, arra sürgette a brazil államfőt, hogy állítsa le a gátépítést. “Arra bátorítom, hogy legyen hős” – fogalmazott a rendező azon a sajtókonferencián, amelyen Sigourney Weaver, az Avatar egyik főszereplője is részt vett.
A gát ellen küzdő aktivisták előszeretettel ábrázolják a gátépítés folyamatát a filmhez hasonlóan, szerintük az építmény miatt indiánoknak kellene elhagyniuk lakóhelyüket.
“Az óriási gátak a 20. század ideái, a 21. században ezek már kövületek” – mondta Cameron, aki szerint a gátépítés ökológiai katasztrófához vezethet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az a tudás, amellyel az indiánok megtanultak együtt élni az őserdővel, Brazília egyik legnagyobb erőforrása.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.