Az eddigi leggyorsabb elektromos autó a Jaguartól

Nagy lépést tett előre az elektromos autók piacán a Jaguar, amely 205 mérföld per órás (330 kilométer per órás) végsebességgel haladó modellt gyártott C-X75 néven.

A világ leggyorsabb utcai elektromos autójáról a The Daily Telegraph című brit lap közölt képeket internetes kiadásában. Az új modellt csütörtöktől a párizsi autószalon látogatói is megcsodálhatják.
A C-X75 900 kilométert, vagyis a jelenlegi 160 kilométeres maximum távolságnál sokkalta többet tud megtenni egy töltéssel. A teljesítmény az autó különleges gázturbina-rendszerének köszönhető.
Ez a rendszer alapszintjénél nagyobb töltéssel látja el a töltőelemeket, extra adag energiát adva a kerekeket hajtó négy elektromos motornak. A gázturbinák töltésre szorulnak, az új modell tehát alapvetően hibrid technológián alapul, de mivel elektromos és nem benzinmotor hajtja, elektromos autónak minősül.
“A C-X75 megmutatja, hogy a Jaguar még mindig vezető helyen áll a tervezésben és a technológiában, és mindig is szép és gyors autókat fog építeni” – mondta Ralf Speth, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója.
Az új szuperautó még nem került tömeggyártásra, a cég előbb elemzi, miként fogadják a szakértők és az érdeklődők.

Ajánlott tartalom

Zöld hidrogént előállító berendezést fejleszt az SZTE és a Ganzair

Sorozatgyártásra alkalmas, 1 MW teljesítményű zöld hidrogént előállító vízelektrolizáló berendezést fejleszt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,246 milliárd forint költségvetésű projekt keretében - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.