Az Egyesült Államok finanszírozza a vietnami szélipar fejlődését

Negyven évvel a vietnami háborút lezáró genfi békemegállapodás után már semmi különös nincsen abban, hogy az Egyesült Államok jelentős gazdasági támogatást nyújt az egykori ellenségnek. Ez az immár két évtizedes amerikai elkötelezettség most a megújuló energiaszektort is elérte.

Az Egyesült Államok kereskedelmi és fejlesztési hivatala (USTDA) 288 millió dollár vissza nem térítendő kölcsönről döntött Vietnam széliparának támogatására. A tervben nem csupán új szélerőművek felállításáról van szó, hanem az országos hálózatba való bekapcsolási lehetőségek felméréséről is, amelynek nyomán elindulhat Vietnam energiaszolgáltatásának átalakítása. A vietnami elektromos művek (EVN) adatai szerint jelenleg mindössze két szélerőmű park üzemel az országban 60 MW összkapacitásban, Binh Thuanban és Bac Lieuban, mindkettő a déli területeken, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.