Az Egyesült Államok finanszírozza a vietnami szélipar fejlődését

Negyven évvel a vietnami háborút lezáró genfi békemegállapodás után már semmi különös nincsen abban, hogy az Egyesült Államok jelentős gazdasági támogatást nyújt az egykori ellenségnek. Ez az immár két évtizedes amerikai elkötelezettség most a megújuló energiaszektort is elérte.

Az Egyesült Államok kereskedelmi és fejlesztési hivatala (USTDA) 288 millió dollár vissza nem térítendő kölcsönről döntött Vietnam széliparának támogatására. A tervben nem csupán új szélerőművek felállításáról van szó, hanem az országos hálózatba való bekapcsolási lehetőségek felméréséről is, amelynek nyomán elindulhat Vietnam energiaszolgáltatásának átalakítása. A vietnami elektromos művek (EVN) adatai szerint jelenleg mindössze két szélerőmű park üzemel az országban 60 MW összkapacitásban, Binh Thuanban és Bac Lieuban, mindkettő a déli területeken, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Áder János: ideológiai alapon nem lehet energiapolitikát folytatni

Az energiapolitika alakítását nem lehet ideológiai alapon megközelíteni, ahhoz gazdasági, környezetvédelmi és politikai tényezők összefüggéseit kell figyelembe venni - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Győrben, középiskolásoknak tartott előadásán.