Az eldobott LCD tévék segíthetik az orvostudományt

Az elektronikus termékekből származó hulladék mennyisége erőteljesen növekszik, és ezeknek megfelelő módon való hasznosíthatósága komoly kihívást jelent.

A York Egyetem kutatói kitaláltak egy módszert a PVA, azaz az LCD televíziókban található kémiai összetevő újrahasznosítására. A kutatók az anyagot komolyabban tanulmányozva képesek voltak létrehozni egy mezopórusos anyagot, a PVA-t melegítve, majd lehűtve, majd lehidratálva. Az így keletkezett anyag egy remek lehetőséget szolgál egészségügyi termékek, bio-gyógyszerek előállításában. Hasznos lehet szövet állományok, és ez által a test regenerálását szolgáló pirula előállításában, valamint vegyszereket, kórházi tisztítóeszközöket ezzel az anyaggal bevonva képes megelőzni különböző fertőzéseket. A termék antimikróbás tulajdonságai miatt segít elpusztítani az Escherichia coli, és néhány Staphylococcus aureus által okozott fertőzést.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.