Az élő fal mohából állít elő áramot

Elena Mitrofanova tervezte a Moss Voltaics nevű élő falat, mely moha segítségével termel villamos energiát.

Mitrofanova jelenleg posztgraduális diplomáját készíti az Institute for Advanced Architecture intézményben, Katalóniában, és ez a projekt a szakdolgozata. A Moss Voltaics rendszer egyesíti az élő növényeket az építészeti elemekkel, mely egy tiszta energiarendszert eredményez.

Ez a projekt nemcsak arról szól, hogy egy vonzó megújuló energiaforrást létesítsünk az otthonunkban, hanem sokkal több van ebben az ötletben. Egy ilyen rendszer, egy ilyen koncepcióban akár nagyobb, városi felhasználású méreteket is ölthet. Mitrofanova mohát használt a rendszer prototípusának megalkotásához, de elismeri, hogy más típusú növények vagy algák is felhasználhatóak. Mivel a moha megtalálható a városi környezetben is — a járda repedései között, a háztetőkön és a falakon is — úgy tűnik, ez a tökéletes közeg egy növényi alapú energiatermelő rendszer.megvalósításához.

-

Az, ahogyan a mikrobiális üzemanyagcellák működnek, nem túl bonyolult, egyszerű tudomány: a rendszer kihasználja azt az energiát, mely a fotoszintézis során keletkezett. A projekthez szükséges tartó kialakításánál fontos szempont volt, hogy skálázható legyen, attól függően, hogy éppen mennyi villamos energia szükséges. Mitrofanova ezt a koncepciót úgy ábrázolja, hogy egy négyzetméternyi mohából mennyi kinyert energia szükséges az egyes elektronikai eszközökhöz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megvan a lista kinek járhat az ingyen napelem – pályázati részletek

7 pontot kell elérnie ahhoz, hogy jó esélye legyen az ingyenes napelemes pályázaton.