Az első magyarországi energiahatékonysági összehasonlító program

Elindult a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program. A cél, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető.

A programba pályázat útján választották ki a két ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon (kb. fél év) különbséggel egyaránt díjmentesen szigetelnek, miközben folyamatosan mérik gázfogyasztásukat. Az első ingatlan szigetelése már megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető a két ház energiafogyasztása. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Kanyuk László szigetelés szakértő szerint a magyar családi ház állomány 87%-a az energiapazarló kategóriába sorolható. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyik legnépszerűbb energiahatékonysági beruházás, a szigetelés a lakások hőmérsékletét akár 5-7 fokkal is csökkentheti.

A videó itt tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.