A tervezésnek köszönhetően csökkent az energiaszükséglet és a károsanyag-kibocsátás.

Íme, az első rendőrségi épület, amely passzívház minősítést kapott

A tervezésnek köszönhetően csökkent az energiaszükséglet és a károsanyag-kibocsátás.

A darmstadti Passzívház Intézet tudományos szempontok alapján megvizsgálta a baunatali rendőrség adminisztrációs épületét, amely megfelel a passzívház szabvány előírásainak. A Hessen északi részén található Baunatal rendőrsége különösen nagy figyelmet fordított arra, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátását és az energiafelhasználását, ezzel pedig hozzájárul a klímavédelemhez. Többek között ezzel a megállapítással zárult a Passzívház Intézet vizsgálata. Az intézményt a tartományi gazdasági minisztérium bízta meg az anyag elkészítésével. A tapasztalatokból más projektek és szervezetek is profitálhatnak, ráadásul a jövőben gazdaságosabb épületeket lehet tervezni. Hessen 2030-ig szén-dioxid-semleges akar lenni. Ahhoz, hogy ez a cél elérhető legyen, a tartomány új energetikai építészeti szabványokat fogadott el. A rendőrség 2014 óta használja a baunatali adminisztrációs épületét, amely 80 méter hosszú és 4000 négyzetméter alapterületű.

A Passzívház Intézet munkatársai csöveket és szenzorokat helyeztek el, majd kalibráltak az épületben. Az adatokat 2015 elejétől 2017 áprilisáig gyűjtötték és elemezték. Soren Peper, a Passzívház Intézet szakembere elmondta, hogy az adatgyűjtéssel kapcsolatos előkészületek már az építési szakaszban elkezdődtek. Peper vezette az adatgyűjtési projektet az első előkészületektől az információk kiértékelésig. Az egyik legérdekesebb és legfontosabb eredmény, hogy az épület mért fűtésfogyasztása csak 19,2 kilowattóra, ez jelentősen alacsonyabb az átlagos irodaépületek értékeinél, ráadásul nem is marad el sokkal a tervezett 18,3 kilowattórás értéktől.

Kiderült az is, hogy mely területeken lehet még javítani. Az egyik ilyen, hogy az öt szervertermet folyamatosan hűtötték. Emellett nem használták ki teljesen az irodákban a passzív hűtésben rejlő lehetőségeket. A hőpumpa áramfogyasztása 10,9 kilowattóra volt és képes volt a teljes fűtési és fűtési energiát biztosítani. Az épület felépítésére Hessen kereken 20 millió eurót fordított. Peper szerint már az építés előtt látható volt, hogy az energiahatékony intézkedések miatti némileg magasabb beruházási költségek jóval kisebb használati költségeket eredményeznek majd. Az energiahatékony építés területén Hessen már most teljesíti a 2019-es Európai Épület Irányelv előírásait.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.