Az energetikai beruházásra szánt összeg kevés a fűtésszámla csökkentéséhez

A lakások egyharmadának fűtési költsége egy téli hónapban 20-30 ezer forint közé esik, minden ötödik lakásé meghaladja a 30 ezer forintot, ugyanakkor hőszigetelésre a legtöbb tulajdonos 100-300 ezer forint közötti összeget tud költeni, ami kevés a fűtésszámla érdemi csökkentéséhez – közölte felmérése eredményét a Knauf Insulation az MTI-vel.

A felmérés 500 lakás adatai alapján készült, amelyek között minden típus szerepelt, egyharmaduk volt családi ház. A lakások ötöde 1960 előtt, másik ötöde 1990 után épült. A felmérést végző cég szerint energetikai szempontból korszerűnek csak a 2000 után épült ingatlanok mondhatók, ebbe a kategóriába a lakások 13 százaléka esett. Az elmúlt 5 évben a felmérésben részt vett tulajdonosok 44 százaléka semmivel sem csökkentette lakása energia felhasználását, mert nem volt rá pénze. Az az 56 százalék, amely tett valamit a kevesebb energiafogyasztás érdekében, a fűtésszámlát igyekezett csökkenteni. E csoport 73 százaléka a falakat hőszigeteltette, 62 százalékuk a nyílászárókat cseréltette ki jobbra. Az alternatív energia hasznosítása – hőszivattyú, napkollektor és napelem beszerelése – alig volt mérhető. Energetikai beruházásra a tulajdonosok legtöbbje – 30 százalékuk – 100-300 ezer forintot tud fordítani. Az e célra 500 ezer forintnál többel rendelkezők aránya mindössze 7 százalék. Ha beruházási támogatással lehetne csökkenteni a lakások energia felhasználását, akkor a tulajdonosok 44 százaléka élne a lehetőséggel – derült ki a felmérésből.

Ajánlott tartalom

Elkapták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel - közölte Bukovics Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vagyonvédelmi osztályának vezetője a rendőrség honlapjára szerdán feltöltött videóban.