Az energiahatékonyság mostoha helyzetbe került: hangulatjelentés az energiahatékonysági ágazatból

Az energiahatékonysági szektor vállalkozásai hiányolják az energiahatékonyság ösztönzésére irányuló kormányzati elkötelezettséget, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből.

Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, a kereslet- és munkaerőhiányt látják. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az energiahatékonysági ágazattal kiépített kiterjedt kapcsolataira alapozva 2016 áprilisában megkérdezte a szektorban működő vállalkozásokat, hogy piaci várakozásaikat feltérképezze. Az energiahatékonysági ágazat félszáz képviselője vett részt a felmérésben.

A válaszadók 40 százalékánál a 12 hónappal korábbihoz képest növekedés állt be a megrendelésekben, 31 százalékuknál pedig az átlagosnak megfelelően alakult a rendelésállomány. Meglepő azonban, hogy 29 százalékuk jelezte, visszaestek megrendeléseik a tavalyi – amúgy is meglehetősen alacsony – szinthez képest.

Több tényező is nehezíti a vállalatok piaci helyzetét. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Elég itt arra utalnunk, hogy az új állami lakásépítési, otthonteremtési kedvezmények és támogatások esetén Magyarország eltekint az EU-konform épületenergetikai elvárások alkalmazásától, mely az új épületek esetén akár 30-40 százalékkal is csökkenthetné az energiaigényt. Igen negatívan hat a szektor vállalkozásai piaci pozíciójára az is, hogy a kormány az uniós vissza nem térítendő lakossági energiahatékonysági programokra fordítható források elvonását, átirányítását kezdeményezte. Az akadályozó tényezők között a kereslet hiánya „dobogós” helyen végzett és a tavalyi felmérés eredményeihez viszonyítva új elemként belépett a munkaerőhiány is.

-

2015-höz képest kevesebben várják, hogy javulni fog a szektor vállalkozásainak helyzete, a válaszadók többsége stagnálást prognosztizált. Érdekes látni azt is, hogy az ágazat egészére vonatkozó – egyébként sem pozitív  – várakozások még borúsabbak, mikor a saját cégük helyzetéről nyilatkoznak: ott még visszafogottabbak a várakozások.

Ami a bevételeik alakulását illeti, 2015-öt a cégek 82%-a nyereséggel zárta, és többségük (55%) növelni is tudta a bevételeiket az egy évvel korábbihoz képest. Harmaduk teljesítménye változatlan maradt és 12 százalékuk visszaesett. A pénzügyi problémák sok cég életét megnehezítik. Főként a kisvállalkozások közül gondolták úgy többen, hogy 2015 legnagyobb eredménye, hogy egyáltalán talpon tudtak maradni.

-

Több kihívással kellett 2015-ben is szembesülnie az ágazat vállalkozásainak. Dominált közöttük az energiahatékonyság ösztönzésére vonatkozó tényleges kormányzati elkötelezettség, valamint a kiszámíthatóság és tervezhetőség hiánya, mely nagy mértékben visszaveti a beruházási kedvet. A válaszadók többsége megegyezett abban a tekintetben is, hogy egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható, lefektetett tervek mentén történő megvalósítása elengedhetetlen az ágazat tartós növekedéséhez.

Minden szereplő számára problémás a finanszírozás, ösztönző programok és hitelek hiánya. Állami támogatások nélkül kevesen vágnak bele energetikai korszerűsítésbe, legyen szó vállalkozásokról vagy a lakosságról.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!