Az energiahivatal 500 millió forintra bírságolta a PPD horvát energiakereskedőt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 500 millió forintra bírságolta a Prvo Plinarsko Drustvo (PPD) horvát energiakereskedőt piaci manipuláció miatt – közölte a hivatal az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint a PPD 2022. január 17. és 26. között részt vett a mosonmagyaróvári határkeresztezési ponton Ausztriából Magyarország felé történő földgázszállítási szolgáltatást érintő kapacitás kiosztására szervezett aukción. A cég folyamatosan licitált a felajánlott kapacitás teljes mennyiségére, majd kapacitáslekötés nélkül hagyta el az árverést. A PPD az aukció során egyrészt félrevezető jelzést adott a kapacitástermék keresletéről, másrészt mesterséges szinten rögzítette a kapacitástermék mint nagykereskedelmi energiatermék árát.

A MEKH a földgázellátásról szóló törvény rendelkezései alapján ellátja a földgázpiacot érintően az 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben (REMIT) meghatározott, nemzeti szabályozó hatóságra vonatkozó feladatokat, illetve ezzel összefüggésben ellenőrzési-, nagykereskedelmi piacfelügyeleti eljárást végez – olvasható a közleményben. Az energiahivatal eljárása megállapította, hogy a PPD a kapacitásaukción tanúsított magatartásával megsértette REMIT 5. cikkében foglalt piaci manipulációra vonatkozó tilalmat, ezért a MEKH nyilvános határozatában 500 millió forintos bírságot szabott ki a cégre – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).