Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Az energiatakarékosság és az éghajlatváltozás is téma a Hegyalja Fesztiválon

Az energiatakarékosság és az éghajlatváltozás is téma a Hegyalja Fesztiválon

A zöldtárca környezettudatos szemléletformáló road-show-ja pénteken Tokajba, a Hegyalja Fesztiválra érkezett, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az energiatakarékos életmódra oktató installációt és játékokat mutatott be.

Az “Egy mozdulat” nevet viselő interaktív zöld stand játékos módon vonja be a résztvevőket a zöld társasjátékba, a kezdeményezés az odalátogató fiataloknak energiatakarékossági és egyéb környezetvédelmi tippeket nyújtva segít megóvni a bolygót és a pénztárcájukat. Szabó Imre a Hegyalja Fesztivál szervezőinek átadta a Zöld Fesztivál címet is, amit szigorú környezetvédelmi előírások betartásával érdemelt ki a rendezvény.

A tokaji monstre rendezvényen a Zöldövezet Társulás gondozásában szelektíven gyűjtik a hulladékot, a szaktárca ezzel kívánja felhívni a figyelmet az áram-, hulladék és víztakarékos életmódra. Idén egyébként hét fesztiválon – Gyereksziget, Volt fesztivál, Balaton Sound Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Bánki Tó Fesztivál, Sziget Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok – találkozhatnak a látogatók a Zöldövezet Társulás programjával, amely a környezettudatos rendezvények megvalósításához kínál különböző hulladékkezelési megoldásokat. A környezettudatos gondolkodás megkerülhetetlenné vált a fesztiválokon, mert óhatatlanul magas környezetterheléssel járnak, így például a szerves és szervetlen hulladékok keletkezése, hang- és fényszennyezés, por- és szén-dioxid szennyezés, nagyobb mértékű ivóvíz fogyasztás és a természeti környezetet ért sérülések.

A szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi és kerékpáros közlekedés használatára: kerékpármegőrző üzemel és vasúti kedvezmények segítik a látogatók közlekedését, valamint a Zöld Pass programmal és Zéró CO2 Mozgalommal igyekeznek kiterjeszteni a zöld szellemiséget a fesztivál egészére. A Hegyalján lebomló műanyagból készült tányérokat, evőeszközöket és szemeteszsákokat használnak. Tokajban alkalom is nyílik próbára tenni a környezettudatosságot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium “Egy mozdulat” energiatakarékossági szemléletformáló standján ugyanis a fesztiválozóknak 15 pazarló pontot kell megtalálniuk egy lakásbelsőben.

A fiatalok már tavaly is bebizonyították, hogy a hideg sör és koncertek mellett a környezetükre is gondolnak, 45 rendezvényen mintegy 15 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek 45 százaléka PET palack, 22 százaléka aludoboz, 20 százaléka pedig üveg volt. A Hegyalja Fesztivál a hét közepén kezdődött, arra a szervezők mintegy 70 ezer fiatalt várnak, a rendezvényen számos hazai és külföldi zenekar lép fel.

Ajánlott tartalom

Miket nem tüzelhetek el a kazánban?

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.