A zöldtárca környezettudatos szemléletformáló road-show-ja pénteken Tokajba, a Hegyalja Fesztiválra érkezett, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az energiatakarékos életmódra oktató installációt és játékokat mutatott be.

Az energiatakarékosság és az éghajlatváltozás is téma a Hegyalja Fesztiválon

A zöldtárca környezettudatos szemléletformáló road-show-ja pénteken Tokajba, a Hegyalja Fesztiválra érkezett, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az energiatakarékos életmódra oktató installációt és játékokat mutatott be.

Az “Egy mozdulat” nevet viselő interaktív zöld stand játékos módon vonja be a résztvevőket a zöld társasjátékba, a kezdeményezés az odalátogató fiataloknak energiatakarékossági és egyéb környezetvédelmi tippeket nyújtva segít megóvni a bolygót és a pénztárcájukat. Szabó Imre a Hegyalja Fesztivál szervezőinek átadta a Zöld Fesztivál címet is, amit szigorú környezetvédelmi előírások betartásával érdemelt ki a rendezvény.

A tokaji monstre rendezvényen a Zöldövezet Társulás gondozásában szelektíven gyűjtik a hulladékot, a szaktárca ezzel kívánja felhívni a figyelmet az áram-, hulladék és víztakarékos életmódra. Idén egyébként hét fesztiválon – Gyereksziget, Volt fesztivál, Balaton Sound Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Bánki Tó Fesztivál, Sziget Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok – találkozhatnak a látogatók a Zöldövezet Társulás programjával, amely a környezettudatos rendezvények megvalósításához kínál különböző hulladékkezelési megoldásokat. A környezettudatos gondolkodás megkerülhetetlenné vált a fesztiválokon, mert óhatatlanul magas környezetterheléssel járnak, így például a szerves és szervetlen hulladékok keletkezése, hang- és fényszennyezés, por- és szén-dioxid szennyezés, nagyobb mértékű ivóvíz fogyasztás és a természeti környezetet ért sérülések.

A szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi és kerékpáros közlekedés használatára: kerékpármegőrző üzemel és vasúti kedvezmények segítik a látogatók közlekedését, valamint a Zöld Pass programmal és Zéró CO2 Mozgalommal igyekeznek kiterjeszteni a zöld szellemiséget a fesztivál egészére. A Hegyalján lebomló műanyagból készült tányérokat, evőeszközöket és szemeteszsákokat használnak. Tokajban alkalom is nyílik próbára tenni a környezettudatosságot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium “Egy mozdulat” energiatakarékossági szemléletformáló standján ugyanis a fesztiválozóknak 15 pazarló pontot kell megtalálniuk egy lakásbelsőben.

A fiatalok már tavaly is bebizonyították, hogy a hideg sör és koncertek mellett a környezetükre is gondolnak, 45 rendezvényen mintegy 15 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek 45 százaléka PET palack, 22 százaléka aludoboz, 20 százaléka pedig üveg volt. A Hegyalja Fesztivál a hét közepén kezdődött, arra a szervezők mintegy 70 ezer fiatalt várnak, a rendezvényen számos hazai és külföldi zenekar lép fel.

Ajánlott tartalom

Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.