A gazdasági fejlődés zöld, környezetbarát útja előtt kell megnyitnia az utat a Baliban rendezett klímavédelmi konferenciának - foglalt állást Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy hétfőn közölt írásában.

Az ENSZ-főtitkár cikke a gazdasági fejlődés zöld útjáról

A gazdasági fejlődés zöld, környezetbarát útja előtt kell megnyitnia az utat a Baliban rendezett klímavédelmi konferenciának – foglalt állást Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy hétfőn közölt írásában.

Ban Ki Mun szerint az emberiségnek egy olyan globális keretegyezményre van szüksége, amelyen belül a világ népei össze tudják hangolni a klímaváltozás elleni erőfeszítéseiket.   Ma még nem tudni, hogy ez a keretegyezmény milyen formát ölt majd, de az indonéziai tanácskozásnak meg kell határoznia a jobb jövő felé vezető útitervet – hangsúlyozta a világszervezet főtitkára a The Washington Postban megjelent cikkében.

Ban Ki Mun elképzelhetőnek tartja, hogy a 2009-ig elfogadandó megállapodás felszólítja majd a kormányokat a káros gázok kibocsátásának megadóztatására. Lehet, hogy globális szén-dioxid kvótakereskedelmi rendszer jön létre és mechanizmus születik az erdők pusztulásának megelőzésére. Arról is döntést hozhatnak, hogy támogatják a kevésbé fejlett országok gazdaságát a globális felmelegedés viszonyai között.

Az ENSZ-főtitkár kifejtette: a múlt század három nagy gazdasági átalakulása – az ipari forradalom, a technológiai forradalom, majd a globalizáció után – most a zöld gazdasági váltás előtt áll a világ. Felhívta a figyelmet: a politikusokon van a sor, hogy cselekedjenek, miután a tudósok teljesítették feladatukat. Feltárták, hogy tétlenség esetén katasztrofális következmények várnak a Földre, elolvadna a sarki jég, az óceánok szintje megemelkedne, a növény- és állatfajok egyharmadát eltűnés fenyegetné. Afrikában és Közép-Ázsiában éhínség pusztítana.

Nyilvánvalóan az amerikai kormánynak címezve üzenetét Ban Ki Mun hangsúlyozta: a környezetvédelem és a gazdasági növekedés nem zárja ki egymást. Utalt rá, hogy az Egyesült Államokban 300 ezer munkahelyet lehetne teremteni, ha az villanyáram-szükségletet megújuló energiaforrásokból fedeznék.

Ban Ki Mun az amerikaiak által gyakran hangoztatott érv kapcsán külön kiemelte: túl nagy ügyet csinálnak abból, hogy Kína lekörözheti Amerikát a klímát károsító gázok kibocsátása terén. Hozzátette: kevéssé ismert, hogy Peking jelentős környezetvédelmi erőfeszítéseket tesz, idén például 10 milliárd dollárt fordít megújuló erőforrásokra, ennél többet csak Németország költ e célra. Kína máris világelső a nap- és szélenergia alkalmazásában, továbbá Peking ígéretet tett, hogy öt éven belül 20 százalékkal mérsékli energiafogyasztását – írta az ENSZ-főtitkár a The Washington Postban.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.