Az EP a szén-dioxid megkötésének új célértékeit meghatározó rendeletet fogadott el

Az Európai Parlament elfogadta azt az új rendeletet, amely új célértékeket vezet be, egyebek mellett 2030-ra a vállaltnál 15 százalékkal nagyobb arányú szén-dioxid-elnyelést irányoz elő a gáz hosszú távú megkötésére és légkörből való kivonására – tájékoztatott az uniós parlement kedden.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 479 szavazattal, 97 ellenében és 43 tartózkodás mellett fogadta el a földhasználathoz, a földhasználat-változtatáshoz és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó üvegházhatásúgáz-kibocsátásról és -elnyelésről szóló rendelet (LULUCF-rendelet) felülvizsgálatát. Az átdolgozott rendelkezések a természetes szén-dioxid-elnyelés mértékének növelését irányozzák elő azzal a céllal, hogy az EU 2050-re elsőként válhasson klímasemleges kontinenssé, és javítani tudja biológiai sokféleségét – emelte ki az európai parlamenti közlemény.

A rendeletben eredetileg előirányzott mennyiséghez képest 2030-ra nettó 310 millió tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gázt (ÜHG) kell elnyelni a földhasználattal, a földhasználat-változtatással és az erdőgazdálkodással összefüggésben, ami 15 százalékos növekedést jelent. Ezzel az 1990-es szinthez képest 55 százalékos helyett mintegy 57 százalékos kibocsátáscsökkentés érhető el 2030-ra uniós szinten – írták. A tájékoztatás szerint a tagországok kereskedhetnek az elnyelési jóváírásokkal, és a közös kötelezettségvállalási rendelet keretében az éves többletkibocsátási jogosultságokat felhasználhatják a LULUCF-célkitűzések elérésére. A jelenlegi szabályok 2025-ig maradnak érvényben. A felülvizsgált rendeletet még a tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia. Kihirdetését követően húsz nappal lép majd hatályba.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.