Az erdészekre számíthat a természetvédelem

Az állami erdőgazdaságok erdészei hivatásuk részének tekintik, hogy a védett erdőkben a természet állami szintű védelmét folyamatosan biztosítsák.

Természetvédelmi szervezetek körében és ellenzéki politikusoknál erős tiltakozást váltott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium nyilvánosságra került terve a nemzeti parkok költségvetésének részbeni zárolásával kapcsolatban. A minisztert arra kérik, hogy álljon el a természetvédelem területét újabb elvonásokkal sújtó szándékától. A valóban sajnálatos, erdészetet is fájdalmasan érintő lépést kikényszerítő költségvetési okok elemzésére az Országos Erdészeti Egyesület nem vállalkozhat. A közvélemény teljesebb körű tájékoztatása érdekében azonban nem kerülheti el, hogy a tiltakozást alátámasztó érvelés egyes, túlzó tartalmú állításaira ne reagáljon. Az érvelés szerint az elvonás a nemzeti parkok működésképtelenségéhez vezet, ami beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. Ezzel állítólag megszűnne a természet állami szintű védelme, illetve a védett területeken zajló szabálysértések – például a krossz-motorozás vagy az illegális fakivágások – megakadályozása 2011-től szünetelni fog.

A fenti állítás a természetvédelem kiemelt célterületét jelentő erdőket illetően mindenképpen finomításra szorul.
A valós helyzet ismeretéhez nélkülözhetetlen információ, hogy a 411 ezer hektár országos szintű természetvédelmi oltalom alatt álló erdőterület mintegy 85 százaléka több évtizede, a hazai természetvédelem kezdetei óta az állami erdőgazdaságok vagyonkezelésében van. Ezek a szervezetek működnek, rendelkeznek mindazokkal a képességekkel, erőforrásokkal, melyek a természetvédelmi szempontokat szolgáló erdőkezelés és erdővagyon-védelem feltételeit hosszú távon biztosítják. Fenti munkát költségvetési támogatás nélkül, hosszú távon fenntartható gazdálkodásukból finanszírozva végzik. Az állami erdőgazdálkodók önerejükre támaszkodva már napjainkban is jelentős szerepet vállalnak az európai uniós pályázatokból finanszírozott természetvédelmi fejlesztésekben.

Úgy gondoljuk, hogy a gyakorlati természetvédelem feladatait több évtizedes referenciával végző, közcélú módon gazdálkodó erdészek képesek a gondjaikra bízott erdőkben, a természeti értékek állami szintű védelmét garantálni.
Ezt tették, és fogják tenni a jövőben is.  Az Országos Erdészeti Egyesület együttműködik az erdők természetvédelmének ügyét érintő megszorítások hatásainak kivédésében.  Javasoljuk az állami erdőgazdaságok, a gazdálkodó erdészek még teljesebb körű bevonását a védett erdőkben ellátandó feladatokba.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.