Az EU rendet tesz

BRÜSSZEL – Az Európai Unió nemzetei csütörtökön megállapodtak abban, hogy a gyártóknak az energiatakarékosság jegyében ügyelniük kell az építési termékekre, beleértve az ablakokat és csaptelepeket – ezt pedig törvénybe is foglalták.

„Sok hasonló termék jelentős potenciállal rendelkezik a továbbfejlesztés területén, a jobb tervezés révén csökkenteni lehet a környezeti hatásokat és növelhető az energia-megtakarítás.” A környezettudatos tervezés felülvizsgált jogszabálya hangsúlyozza, hogy ezek a szabályok megmenthetnék a vállalkozások és fogyasztók pénzét is.

A szabályok az energia-felhasználó termékekre már vonatkoznak, mint például a mosógépek, fagyasztók és hajszárítók.

Az új szabályokat még le kell pecsételni. Az építőiparban használt termékeket, például az ablakokat, szigetelő anyagokat, vagy a vizes telepeket, mint a zuhanyrózsát és csaptelepeket úgy kell megtervezni, hogy a környezeti megtakarításokat minél inkább szem előtt tartva, a környezettudatosság legyen a jellemző, a gyártástól a használatig.

Az új szabályok csökkentenék az Európai Unió tagállamai közötti különbségeket, amelyek nem „akadályozhatják és torzíthatják a kereskedelmi versenyt”.

Az EU itt nem áll meg, végre további jogszabályokat tervez a személygépkocsik és a teherautók kibocsátásának szabályozására is.

Ajánlott tartalom

A fenntarthatóság, és egyben a fenntartható tanárképzés kulcsa is lehet az egyetemi Z-szak

Az Európában egyedülálló osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek.