Az év öko-innovációja

Egy magyarországi mezőgazdasági talajkarbon projekt – The Clear Plate Project – nyerte el a 2degrees Awards Champions 2014 rangos elismerését „Social value” (azaz társadalmi értékteremtés) kategóriában. Ennek a projektnek a pozitív környezeti hatása egyenértékű azzal, mintha évente 1 millió autót nem indítanánk el!

A díjátadó a londoni Wembley Stadionban került megrendezésre, ahol 14 kategóriában díjaztak nemzetközi környezetvédelmi projekteket. A jelöltek között olyan, nagy múltú cégek és szervezetek voltak, mint például az Unilever, a Pepsi-Co UK, a Tesco, a Coca Cola Great Britain, a Nestle, és a nemzetközi karbonpiac ismert szereplője, a Carbon Trust. A díjátadón 400 résztvevő jelenlétében, 240 jelölt közül, 7 473 szakmai szavazat alapján választották ki a 14 kategória nyertes innovációt, köztük a magyar projektet.

A Clear Plate Project

Az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft., a Carbon Solutions Global, a gödöllői Szent István Egyetem, az és a The Gold Standard Foundation együttműködésének köszönhetően Magyarországon, mintegy 170.000 hektár termőterületen valósul meg a világ első mezőgazdasági talajkarbon projektje, a The Clear Plate Project. A projektnek köszönhetően a környezettudatos gazdaságokból egészségesebb táplálék jut mindannyiunk tányérjába, a projekt hozzájárul a helyi gazdaság fellendüléséhez, és a fenntartható mezőgazdaság elterjedéséhez.

A projektben részt vevő gazdák a műtrágyát természetes összetételű készítményekkel váltják ki (komplex baktériumtrágya és univerzális hozamfokozó alga levéltrágya), melyek hosszútávon sem károsítják a talajt, sőt, javítják annak tápanyagmegtartó képességét, a termény tápanyagtartalmát és mennyiségét egyaránt. A gazdák a talaj elmunkálásának egy klímatudatos formáját is elsajátítják, melynek eredményeképpen jelentősen csökken a talaj – egyébként természetes – szénvesztése, azaz a talaj karbonkibocsátása (hektáronként évente akár átlagosan 6 tonnával). Ennek a projektnek a pozitív környezeti hatása egyenértékű azzal, mintha évente 1 millió autót nem indítanánk el!

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.