Az ipari teljesítmény helyreállását is eredményezheti az otthonfelújítási program

Az ipar teljesítményét a nemzetközi környezet, különös tekintettel a német gazdaság gyengélkedése húzza vissza, miközben a magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek, nő a reálbér, a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatottság – állapította meg a májusi ipari adatokat elemezve Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az államtitkár elemzésében a KSH adatait idézte, amelyek szerint 2024 májusában az előző év azonos időszakához képest a tisztított adatok szerint 4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, míg az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari teljesítmény. Fábián Gergely kiemelte, hogy a tartósan alacsony infláció ugyanakkor az óvatossági motívum oldódásán, így a fogyasztás erősödésén keresztül és a kormány beruházásokat ösztönző intézkedéseivel összhangban támogatja a belföldre termelő hazai ipar fellendülését. Ebbe illeszkedik bele a családokat támogató, 2024. július 1-jétől elindult Otthonfelújítási Program. A kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. Ez az alacsonyabb energiafelhasználás révén erősíti az ellátás biztonságát, javítva hazánk energiamérlegét, másrészt közel 130 milliárd forintnyi megrendelésállományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, ezzel hozzájárulva a kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta az NGM államtitkára.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.