Az iPhone 5 is késhet a japán természeti katasztrófa miatt

Az iPhone 5 bemutatása is késhet, de még az Apple új táblagépéből, a hónap elején megjelent iPad 2-ből is hiány lehet a japán természeti katasztrófa miatt – állítják iparági szakértők.

A földrengések, szökőárak és az ezt követő nukleáris katasztrófák olyan méretű fennakadást okoznak a világ alkatrészellátásában, hogy néhány hónapon belül az egész elektronikai ipar súlyos alkatrészhiánnyal fog küzdeni. Az autógyártásnál használt LCD-kijelzőktől kezdve az okostelefonokban és az asztali számítógépekben alkalmazott NAND flash memóriáknál is ellátási gondok lehetnek. A tajvani Acer elnöke, Scott Lin bejelentette, hogy míg a PC-gyártók két és fél, 3 hónapos alkatrészkészletekkel rendelkeznek, addig néhány gyártó már most elkezdte a DRAM és LCD készletek felvásárlását, ez elsősorban az árak emelkedéséhez vezet. A processzorok alapjait is adó szilíciumpogácsákból, illetve az LCD-gyártásnál használt ragasztóanyagból viszont már most is hiány van, mert ezek 90 százalékát a Japánban található Sony és Hitachi üzemekben állítják elő. Az Acer vezetője – aki az 1999-es nagy tajvani földrengés idején személyesen is megtapasztalta, hogy egy természeti csapás milyen következményekkel lehet az elektronikai iparra – elmondta, hogy az érintett üzemekben most az áramellátás helyreállítása a legfontosabb.

A japán atomerőmű-katasztrófák miatt azonban még nem lehet tudni pontosan, hogy az energiaellátást mikor sikerül normalizálni. Így egyre biztosabb, hogy például a Toshiba leállásával – amely a kulcsfontosságú NAND flash memóriák 40 százalékát is gyártja – a júniusra tervezett iPhone 5 bemutatását is késleltetheti. A memóriachipek hiányát pedig nemcsak az Apple, hanem a HP, a Nokia, a Motorola és valószínű, hogy a Samsung is meg fogja érezni. Az iSuppli elemzője, Wayne Lam szerint az iPad 2 gyártásánál is fennakadásokra kell számítani. Az Apple táblagépében akadály lehet a speciális lítium-ion akkumulátor, melyet állítólag szintén Japánból szállítanak a kínai összeszerelő üzembe.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.