Az Obama kormány először engedélyezett mélytengeri olajfúrást az BP-katasztrófa óta

Az amerikai kormány jóváhagyta az első mélytengeri olajfúrás-engedélyt a BP Deepwater Horizon mélytengeri platformján tavaly áprilisban bekövetkezett robbanás, és az azt követő masszív olajszennyeződés óta – jelentette kedden a The Wall Street Journal.

A lap szerint a Mexikói-öböl készleteinek feltárása érdekében a tetőző olajárak közepette Washingtonra erős nyomás nehezedik. Az engedélyt a houstoni központú Noble Energy kapta meg, amely  folytathatja a munkálatokat a Louisina állambeli Venice-től 112 kilométerre délkeletre, csaknem 2 kilométeres mélységben található kútján.A kormány jelezte, hogy kész további engedélyek kiadására is “a következő hetekben és hónapokban”, amennyiben a cégek bebizonyítják, hogy képesek biztonságosan elvégezni a fúrást.  “Óriási változások történtek április 20. óta” – jelentette ki Michael Bromwich, a tengeri olajfúrásokat felügyelő kormányhivatal, a BOEMRE igazgatója. Rámutatott, hogy a BP-katasztrófa óta az általa vezetett intézmény jelentős szigorításokat vezetett be mélytengeri fúrásokra vonatkozó biztonsági előírásokban. Az Obama-kormány hivatalosan tavaly októberben oldotta fel a mélytengeri fúrásokra vonatkozó moratóriumot, de ezidáig nem adott ki új engedélyeket, arra hivatkozva, hogy az olajcégek nem bizonyították meggyőzően, hogy kezelni tudnának egy, a Deepwater Horizonéhoz hasonló katasztrófát.

Ajánlott tartalom

Jóváhagyták a népszavazást a krskói atomerőmű új blokkjának építéséről

A szlovén parlament csütörtökön jóváhagyta népszavazás kiírását a krskói atomerőmű új blokkjának építéséről, valamint az atomenergia hosszú távú békés felhasználásáról fogadott el állásfoglalást - közölte a helyi sajtó.