Az olajárcsökkenés nem hat a megújuló energiákra

Az Egyesült Arab Emírségek szerint az olajárcsökkenésnek valószínűleg nincs hatása a megújuló energiák iparágának fejlődésére.

Szultan Ahmed al-Dzsaber államminiszter egy Abu Dzabiban hétfőn rendezett konferencián hangoztatta: a megújuló energiák szektora már túljutott azon a szakaszon, amikor az olajárak befolyást gyakorolhattak rá. Az egész világot tekintve az utóbbi 12 hónap alatt 16 százalékkal növekedtek a befektetések a megújuló energiákba, értékük elérte a 310 milliárd dollárt, a szél- és napenergiával működő erőművek termelése 26 százalékkal, 100 ezer megawattórára emelkedett.

A miniszter kiemelte: a megújuló energiák a költséges választás státusából a konkurens szektoréba léptek át, aminek az az oka, hogy csökkentek a termelési költségek és jól beváltak az alkalmazott technológiák. Egyúttal arra szólította fel a kormányokat, hogy használják ki az olajárak zuhanását az üzemanyagok állami szubvenciójának leépítésére. 2013-ban az üzemanyagok állami támogatásának mértéke 550 milliárd dollárt tett ki.

Abu Dzabiban hétfőn kezdődött el a fenntartható fejlődés hete, amelynek keretében szombaton egy energetikai és egy vízcsúcsértekezletet tartanak. A héten tartja éves közgyűlését az Abu-Dzabi székhellyel működő Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (Irena) is.

Az Irena és a fejlődő országokat támogató Abu-Dzabi Alap vasárnap bejelentette, hogy 57 millió dollár értékű kedvezményes hitellel támogat öt energetikai projektet több országban, köztük Iránban.

Ajánlott tartalom

Világraszóló áttörés érkezhet a napelemek világában

A foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC)-k napsugárzást hasznosító eszközök, melyeket több területen, többek között napelemekben, vagy akár okosablakokban alkalmazhatnak.