Az orangutánok az energiatakarékosság mesterei

Egy átlagos aktivitású, fáról fára ugráló orangután testnagyságához viszonyítva kevesebb energiát használ el, mint egy olyan ember, aki ideje nagy részét a fotelban tölti – erre az eredményre jutott egy amerikai kutatócsoport.

A St. Louis-i Washington Egyetem antropológusa, Herman Pontzer kollégáival két héten át elemezte négy orangután napi energiafelhasználását a Great Ape Trust kutatóállomás egyik kifutójában. A kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az orangutánok méretükhöz képest napi tevékenységeikhez kevesebb energiát használnak el, mint jószerével az összes emlős – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.
A kutatók szerint ennek oka az emberszabásúak otthonában, a délkelet-ázsiai esőerdőkben jellemző táplálékhiány lehet, ami  magyarázatot adhat az orangutánok alacsony születési rátájára és lassú növekedésére is.
Az orangutánok Szumátra és Borneó esőerdeiben élnek, fajukat kihalás fenyegeti. A Great Ape Trust közlése szerint Borneón jelenleg 54 000, Szumátrán mintegy 6600 majom él.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.