Az ország második legnagyobb hőszivattyúját helyezték üzembe

Évente 500 tonna szén-dioxid-kibocsátást és 300 ezer köbméter földgázt takarít meg Magyarország második legnagyobb vízkutas hőszivattyúja, amelyet a Coca-Cola Magyarország állított üzembe zalaszentgróti ásványvíz-palackozójában – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A berendezés a csaknem 700 méter mélyről feltörő NaturAqua természetes ásványvízforrás hőjét hasznosítja kivételes hatékonysággal, így a százmilliós beruházás 3,5 év alatt megtérül. Az új technológiával a földgázfelhasználás is 300 ezer köbméterrel esik vissza, így a korábban felhasznált mennyiség 40 százaléka elegendő a palackozó működtetéséhez. A NaturAqua 690 méter mélyről feltörő 33 fokos vizét palackozás előtt 18-22 fokra kell lehűteni, a hőszivattyú ezt a 12-15 fokos hőkülönbözetet használja fel hűtésre és fűtésre. A hőszivattyú télen az üzem és a logisztikai központ fűtéséhez, melegvíz-ellátásához, valamint a tisztító berendezések működtetéséhez szükséges hőt állítja elő, míg nyáron az ásványvíz palackozáshoz szükséges hűtés mellett a szomszédos zalaszentgróti strand vizét is melegíti majd.

 

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. az athéni központú, 28 országot átfogó Coca-Cola Hellenic csoport hazai vállalata. A dunaharaszti székhelyű, két palackozó üzemet és tíz regionális elosztóközpontot működtető cég 1400 dolgozót foglalkoztat. Az üdítők előállításához használt nyersanyagok és alapanyagok mintegy kétharmadát belföldi szállítók biztosítják. A vállalat mostanáig 100 milliárd forintot meghaladó összeget fordított magyarországi gyártókapacitásának kialakítására és fejlesztésére.

Ajánlott tartalom

Tudta, hogy a napenergia egyik korai úttörője magyar volt?

Már 1948-ban napenergiával fűtött modern házat tervezett Telkes Mária.