Az ország második legnagyobb hőszivattyúját helyezték üzembe

Évente 500 tonna szén-dioxid-kibocsátást és 300 ezer köbméter földgázt takarít meg Magyarország második legnagyobb vízkutas hőszivattyúja, amelyet a Coca-Cola Magyarország állított üzembe zalaszentgróti ásványvíz-palackozójában – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A berendezés a csaknem 700 méter mélyről feltörő NaturAqua természetes ásványvízforrás hőjét hasznosítja kivételes hatékonysággal, így a százmilliós beruházás 3,5 év alatt megtérül. Az új technológiával a földgázfelhasználás is 300 ezer köbméterrel esik vissza, így a korábban felhasznált mennyiség 40 százaléka elegendő a palackozó működtetéséhez. A NaturAqua 690 méter mélyről feltörő 33 fokos vizét palackozás előtt 18-22 fokra kell lehűteni, a hőszivattyú ezt a 12-15 fokos hőkülönbözetet használja fel hűtésre és fűtésre. A hőszivattyú télen az üzem és a logisztikai központ fűtéséhez, melegvíz-ellátásához, valamint a tisztító berendezések működtetéséhez szükséges hőt állítja elő, míg nyáron az ásványvíz palackozáshoz szükséges hűtés mellett a szomszédos zalaszentgróti strand vizét is melegíti majd.

 

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. az athéni központú, 28 országot átfogó Coca-Cola Hellenic csoport hazai vállalata. A dunaharaszti székhelyű, két palackozó üzemet és tíz regionális elosztóközpontot működtető cég 1400 dolgozót foglalkoztat. Az üdítők előállításához használt nyersanyagok és alapanyagok mintegy kétharmadát belföldi szállítók biztosítják. A vállalat mostanáig 100 milliárd forintot meghaladó összeget fordított magyarországi gyártókapacitásának kialakítására és fejlesztésére.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.