Az új energiastratégiáról várhatóan júniusban dönthet a parlament

Májusban lezárulhat a széleskörű szakmai-, társadalmi- és közigazgatási egyeztetés a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégia fejlesztési minisztérium által elkészített dokumentumtervezetéről és várhatóan júniusban születhet országgyűlési határozat a 2050-re is kitekintő dokumentumról – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A kormány szerdán tárgyalta a nemzeti energiastratégia tárca által készített előterjesztését. Ebben az energetikáért is felelős fejlesztési minisztérium bemutatta az energiastratégia fő irányait és a dokumentum véglegesítésének ütemtervét. Eszerint a dokumentumtervezet szakmai-, társadalmi- és közigazgatási egyeztetése 2011 májusában lezárul. A stratégiáról ezt követően az Országgyűlés dönt és hoz majd határozatot. A közvélemény tájékoztatására rövidített, közérthető verzió is készül – olvasható a minisztériumi közleményben. A stratégia a legfőbb célokat a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésében, az atomenergia szerepének fokozásában, a regionális energetikai infrastruktúra fejlesztésében, az új energetikai intézményrendszer kialakításában, valamint az energiahatékonyság és energiatakarékosság fokozásában határozza meg.

Az energiastratégiának garantálnia kell az ellátásbiztonságot, figyelembe kell vennie a legkisebb költség elvét, érvényesítenie kell a környezeti szempontokat, biztosítania kell a versenyképességet és azt, hogy Magyarország hozzájárulhasson a globális problémák megoldásához. A célok megvalósításához csökkenteni szükséges az energia importfüggőséget, növelni kell az állam szabályozó szerepét, a fogyasztóvédelem megerősítése mellett mérsékelni kell a lakosság energiaszegénységét, és ösztönözni kell a kapcsolódó iparágak hazai fejlesztését is.
Az országgyűlési határozat kihirdetése után kezdődik majd meg a cselekvési tervek kidolgozása, amelyek tartalmazni fogják a célok eléréséhez szükséges részletes intézkedéseket. Az energiastratégia végrehajtásáról, a megfogalmazott célok elérésének üteméről, a hozott intézkedésekről és az újonnan jelentkező feladatokról a kormány rendszeres időközönként beszámol majd az Országgyűlésnek.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a kormányzat az energiastratégia előkészítése során az energiaszektor több mint száz jelentős szereplőjének – gazdasági, tudományos, szakmai és társadalmi szervezetek – véleményét vette figyelembe. A stratégiai dokumentummal a kormány célja egy olyan szakpolitikai keret megteremtése, amelynek eredményeképpen a gazdasági fejlődés és a környezeti fenntarthatóság mellett összhangba kerül az energia- és klímapolitika – olvasható a közleményben. Az energiastratégia 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz majd a magyar energiaszektor szereplői és a kormányzat számára és felállítja a 2050-ig szóló útitervet is, amely illeszkedik az európai uniós törekvésekhez.

Ajánlott tartalom

Stratégiai nyersanyagokról szóló egyetértési megállapodást kötött Szerbia és az Európai Unió

A stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött pénteken Belgrádban Szerbia és az Európai Unió.