Főként az okozta a koppenhágai klímaértekezlet kudarcát, hogy az Egyesült Államok és Kína részéről hiányzott a kötelezettségvállalásra irányuló akarat - mondta az EU soros elnökségét ellátó Svédország környezetvédelmi minisztere kedden Brüsszelben.

Az USA és Kína okozta a koppenhágai kudarcot

Főként az okozta a koppenhágai klímaértekezlet kudarcát, hogy az Egyesült Államok és Kína részéről hiányzott a kötelezettségvállalásra irányuló akarat – mondta az EU soros elnökségét ellátó Svédország környezetvédelmi minisztere kedden Brüsszelben.

Washington és Peking, szövetségeseivel együtt elérte, hogy az ENSZ által szervezett, két héten át tartott konferencia 193 országot képviselő résztvevői csak minimális szinten tudták közös nevezőre hozni álláspontjukat – állapította meg Andreas Carlgren, az EU-országok környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán, amely a tagállami kormányokat képviselő Tanács idei utolsó miniszteri szintű ülése, és egyben a svéd elnökség által szervezett utolsó miniszteri tanácskozás volt.
Carlgren nagy kudarcnak nevezte a dán fővárosban tartott klímaértekezletet, hiszen azon nem sikerült megállapodni abban, ki milyen mértékben csökkenti a levegő felmelegedését okozó szén-dioxid-kibocsátást. Csupán egy olyan semmitmondó kompromisszumos okmányt “vettek tudomásul”, amely célként fogalmazza meg, hogy a Föld légköre ne melegedjen fel 2 Celsius foknál nagyobb mértékben, valamint pénzeket ígér a fejletlenebb országoknak a klímavédelmi beruházásokhoz, ám jelentősebb összegeket csak a későbbi évekre helyez kilátásba.
A kudarcból tanulni kell – jegyezte meg a svéd miniszter, és azt hangsúlyozta, az ENSZ mechanizmusa, minden gyengesége ellenére mégis az a nemzetközi mechanizmus, amely a kisebb országoknak érdekvédelmet nyújt.

Ajánlott tartalom

Nyári idill: Megérkeztek az eddigi legzamatosabb gyümölcskockák a Waterdrop kínálatába

A legfrissítőbb gyümölcsökből készültek a Waterdrop nyári italkockái, amelyekkel pillanatok alatt üdítőt varázsolhatunk a kulacsunkba. A kizárólag természetes összetevőket és értékes B- és C-vitaminokat tartalmazó, alacsony kalóriatartalmú limonádékkal gondtalanul élvezheted a nyarat, miközben a környezet is kíméled.